Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ido i Ekenäs utvecklar och samarbetsförhandlar på samma gång

Från 2016
Uppdaterad 29.03.2017 11:50.
Toalettproduktion på Ido badrum
Bildtext Toalettproduktion på Ido badrum
Bild: Yle/Tova Virta

Badrumsföretaget Ido inleder samarbetsförhandlingar på sin fabrik i Ekenäs. Högst 26 personer eller nästan var sjätte anställd kan få gå från fabriken.

Förhandlingarna omfattar samtliga 168 anställda som jobbar inom produktion och logistik vid fabriken i Björknäs i Ekenäs.

Utveckling leder till färre anställda

Samarbetsförhandlingarna är ett resultat av att Ido investerar i en ny produktionslinje i Ekenäsfabriken. Den nya produktionslinjen ska enligt företaget förbättra kvalitetskontrollen samt monteringen och packningen av produkter.

På samma gång planerar Ido att lägga ner den traditionella gjutningen av produkter och i stället fokusera på automatiserad högtrycksgjutning av sina produkter.

Positiv utveckling

Koncernens ledning understryker att förändringarna är en positiv sak.

- De nu planerade förändringarna har som mål att utveckla Ekenäsfabriken till en nyckelfabrik i Geberits produktionsnätverk, säger ägarkoncernens Robert Lernbecher, Head of Ceramic Plants Geberit Group.

Nytt arbetssätt

Ido är från och med i fjol en del av Geberitnätverket som har över 30 olika produktionsenheter, främst i Europa. Geberits huvudkontor ligger i Schweiz.

- De nu planerade förändringarna förändrar arbetssättet och gör den mer effektiv och konkurrenskraftig, berättar Matts Lundström, fabrikschef.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 16 maj.

Diskussion om artikeln