Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson avgår

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 18:18.
Åsa Romson
Bildtext Åsa Romson
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson avgår. Hon gav sitt besked till TT strax efter att Miljöpartiets valberedning föreslagit att Isabella Lövin blir partiets nya språkrör.

Romson blir den andra MP-ministern som på kort tid lämnat regeringen. I mitten av april avgick bostadsministern Mehmet Kaplan, efter uppgifter om samröre med en högerextrem turkisk organisation.

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson var avgången helt väntad och logisk.

- Miljöministerposten är central för Miljöpartiet. Den som inte har förtroende att vara språkrör kan rimligen heller inte ha förtroende att företräda partiet i regeringen i miljö- och klimatfrågan, säger han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att det blir ombildning i regeringen efter Miljöpartiets kongress i slutet av veckan.

Isabella Lövin ser ut att ersätta Åsa Romson

Miljöpartiets valberedning har förslagit att det ena av partiets två språkrör byts ut. Isabella Lövin ser ut att ersätta Åsa Romson.

Isabella Lövin
Bildtext Isabella Lövin.
Bild: Foto Fredrik Hjerling / Miljöpartiet Sverige

Isabella Lövin har arbetat som journalist och skrivit en uppmärksammad bok om överfiske i haven. Hon har suttit som Europaparlamentariker i fem år, innan hon blev minister.

Lövin är biståndsminister i den rödgröna regeringen. Valberedningen föreslår samtidigt att Miljöpartiets andra språkrör Gustav Fridolin ska sitta kvar.

Kaos i partiet efter Kaplans avgång

Det är de senaste veckornas kris inom Miljöpartiet som har lett till en situation, där språkrören själva har meddelat att de ställer sina platser till förfogande. Krisen uppstod i samband med partiets hantering av skandalen kring dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplans samröre med islamister.

Det har uppstått en omfattande kritik både inom och utanför partiet, av hur språkrören har hanterat situationen. Många har önskat ett tydligare avståndstagande till islamister samt gentemot respresentanter inom partiet som företräder en konservativ kvinnosyn.

Högre förtroende för Fridolin

I en mätning från Aftonbladet/Inizio som publicerades på måndag morgon har bara en av fem av Miljöpartiets väljare förtroende för Åsa Romson medan 54 procent har förtroende för Gustav Fridolin.

Miljöpartiets partikongress tar ställning till förslagen på fredag. Efter det kommer statsminister Stefan Löfven att meddela hur han ser på ministerposterna, det vill säga om Lövin också ska ta över uppdraget som miljöminister.

Löfven ska dessutom utse en ny bostadsminister efter Mehmet Kaplans avgång.

Diskussion om artikeln