Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nederländernas Douwe Bob: "Jag är här för att vinna"

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 00:28.
Nederländernas bidrag i ESC 2016, Douwe Bob
Bildtext Nederländernas bidrag i ESC 2016, Douwe Bob
Bild: Yle/Roger Silfvast

Douwe Bob verkar inte känna av någon stress inför sitt uppträdande i Eurovision Song Contest. Det är mindre hysteriskt än jag trodde, säger han.

Douwe Bobs låt Slow Down är det enda akustiska bidraget i årets Eurovision Song Contest.

- Helt rätt att det är en akustisk låt men eftersom jag skrivit den själv så är det svårt att bedöma den i förhållande till de andra låtarna. Jag är ju ett stort fan av 60- och 70-tals musik och det är fantastiskt att jag kan ha denna typ av musik i Eurovisionen, inför en så stor publik.

Vilka är dina musikaliska förebilder?

- Crosby Stills & Nash, Willie Nelson, Johnny Cash, Merle Haggard (rest in peace) och Kris Kristofferson är mina absoluta favoriter. Min favoritpianist är Erroll Garner. Jag hittade en LP-skiva med honom på marknaden på Hötorget häromdagen.

I Douwes music finns också influenser av westcoast music. När Eagles-medlemmen Glenn Frey gick bort i januari spelade Douwen Lyin' Eyes som en hyllning till honom på holländsk TV.

Eurovisionen nästan som betalad semester

Hur svårt eller lätt är det att ”slow down” mitt i denna eurovisionshysteri?

- Det är mindre hysteriskt än jag trodde. Vi har jobbat jättemycket innan vi kom hit och när repetitionerna väl började så var det mesta på plats. Vi kan unna oss att ”slow down”. Solen skiner, alla är trevliga, Stockholm är vackert och jag ridit på Djurgården, varit på spa och nakenbadat. Det känns som en betalad semester.

Du är en liveartist. Hur är det att komma till eurovisionsscenen, som är ganska långt från en livescen?

- Bra fråga. Det är svårt. Jag ser mig själv som en gitarrist och är van vid mindre scener. Därför har jag öppnat en tillfällig pub här i Stockholm på Södermalm. Där kommer jag och mitt band att uppträda live när vi har tid. Jag jobbade som bartender, cocktail shaker, i Amsterdam innan jag blev musiker på heltid. Jag saknar jobbet ibland och jag gillar att servera andra.

Vilka är dina förväntningar på Eurovisionen?

- Det är en tävling och jag är här för att vinna, säger Douwe. Jag älskar Nederländerna och jag är stolt över att vara holländare men det är ett väldigt litet land. Jag är i första hand en liveartist och målet är att åka med mitt band och uppträda på scener runtom i världen. Eurovisionen ger mig den PR-möjligheten.

De Eurovisa: Douwe Bob om sina musikaliska influenser - Spela upp på Arenan

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Diskussion om artikeln