Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen: Greklands framtid beror på reformerna

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 16:14.
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.
Bildtext Jyrki Katainen.
Bild: EPA/Etienne Laurent

Greklands framtid är beroende av grekerna själva och hur man i landet implementerar de reformer som krävs i samband med ett nytt lånepaket. Det säger EU-kommissionens viceordförande Jyrki Katainen.

Enligt Katainen har banksektorn i Grekland problem med att finansiera småföretag, och Grekland är beroende av just småföretagen.

Därför är banksektorn enligt honom mycket viktig.

- Grekland har genomfört många strukturella reformer, men framtiden beror på hur väl grekerna kan implementera reformerna.

Katainen ser det som möjligt att Grekland inte skulle få skuldlättnader, men allt beror på hur reformerna genomförs och att problemen med ekonomin kan lösas.

Är det här sista gången som EU hjälper Grekland?

- Jag hoppas det. Hoppas att Grekland gör allt landet sagt sig vara färdigt att göra.

Finland bör dryfta flyktingkvot

Jyrki Katainen, som var i Finland på Europadagen, kommenterade också EU-kommissionens förslag om fördelning av de människor som söker asyl i EU.

Enligt kommissionen ska varje EU-land få en flyktingkvot som bland annat är baserad på landets befolkningsmängd och bruttonationalprodukt.

De som inte går med på att ta emot flyktingar ska få betala dryga böter.

Kommissionens förslag kommer sannolikt att få fart på åtminstone regeringspartiet Sannfinländarna, som tidigare inte velat gå med på några permanenta flyktingkvoter inom EU. Också nu väntas Sannfinländarna protestera och hänvisa till att förslaget är emot regeringsprogrammet.

Enligt Katainen lönar det sig för Finland att noga dryfta förslagets för- och nackdelar.

- Det är bra för Finland att fundera på vad som är bättre; att ta hand om situationen ensamt eller vara en del av europeiska arrangemang.

Kommenterar inte Samlingspartiet

Katainens parti i Finland, Samlingspartiet, har tampats med sjunkande väljarstöd det senaste året. Partiet befinner sig också mitt i en kamp om ordförandeskapet då partiordförande Alexander Stubb får åtminstone två utmanare på partikongressen i Villmanstrand i sommar.

Katainen ville inte på måndagen på något sätt kommentera ordförandekampen eller Samlingspartiets interna tillstånd.

- Jag tar inte ställning till det.

Diskussion om artikeln