Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”En slakt av tidningen Östnyland”

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 06:51.
Yle Nyheter Östnyland video: Journalister vid tidningen Östnyland marscherar ut - Spela upp på Arenan

Prenumeranterna, annonsörerna och trovärdigheten som nyhetstidning ryker om Östnyland blir en tvådagarstidning. Det säger ordförande för tidningens fackklubb, Mikael Grönroos. Personalen på redaktionen i Borgå marscherade ut vid lunch på måndagen i protest mot KSF Medias planerade nedskärningar.

KSF Media planerar att göra tidningen Östnyland till en tvådagarstidning och 63 jobb inom bolaget är hotade. Personalen på Östnyland är bestört över planerna och protesterade genom en utmarsch i måndags.

– Inte är det kul att vara tvungen att marschera ut för att få gehör för vår sak, säger Mikael Grönroos. Han är ordförande för Journalistföreningens fackklubb vid tidningen.

Personalen på Östnyland är inte nöjd med företagsledningens sätt att sköta ekonomin. Den stora förlusten som förväntas inom KSF Media säger det mesta, och förlusten blir bara större. Trots att bolaget snart för två år sedan genomgick samarbetsförhandlingar med följderna av att personalen minskade drastiskt, konstaterar Grönroos.

– Det här som man håller på med nu betraktar vi närmast som en slakt, både av Västra Nyland och Östnyland. Det är en alltför stor nedskärning för att den ska kunna accepteras av oss.

Mikael Grönroos.
Bildtext Mikael Grönroos.
Bild: Yle/Stefan Härus.

"En kompromiss är den enda lösningen"

Enligt Mikael Grönroos måste man på KSF Media kompromissa eftersom en tidning som utkommer två dagar i veckan inte kommer att fungera.

– Alla säger nej tack till en tvådagarstidning. En kompromiss är den enda möjligheten för Östnyland att överleva.

Grönroos hoppas att man ser på beslutet med nya ögon, eftersom det nu verkar handla om kortsiktig ekonomi.

– Två dagar är för lite, då har vi inte möjlighet att vara en trovärdig nyhetstidning mera. Vi tappar prenumeranterna och annonsörerna. Snart har vi ingen tidning alls.

Det är inte säkert om tidningen Östnyland utkommer på tisdag.

Utmarsch på Östnyland i Borgå.
Bildtext Det är osäkert om tidningen kommer ut på tisdagen.
Bild: Yle/Stefan Härus.

Den finlandssvenska identiteten hotad

I ett uttalande går fackklubben vid Östnyland också ut med kritik mot företagsledningen och ägaren till KSF Media. Redaktionsmedlemmarna anser att KSF Medias dåliga ekonomi går ut oproportionerligt mycket över lokaltidningarna och att det i synnerhet drabbar Östnyland som är en konstruktion som företagsledningen själv skapade för inte länge sen.

Den lokala, finlandssvenska identiteten hotas och tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland fick gå i graven då bolaget drog åt svångremmen senast, konstateras det i uttalandet.

Fackklubben påminner om att personalomställningarna vid tidningsfusionen från redaktionens sida genomfördes samarbetsvilligt. Redaktionen har ställt upp på och försvarat företagsledningens beslut i den våg av kritik som följde nedläggningen av Borgåbladet och Östra Nyland.

– Därför är vi besvikna över att följande totala vändning enligt vår mening högst troligt ödelägger Östnylands ekonomiska möjligheter att överleva – det som vi jobbat för att introducera, förklara, försvara och för att få att fungera, skriver Grönroos i slutet av uttalandet.

Diskussion om artikeln