Mikaela Nylander: Sipiläs ingripande i högskolors autonomi saknar motstycke
Statsminister Juha Sipilä (C) meddelar att han låter snabbutreda flytten av lärarutbildningen i Nyslott till Joensuu. Pellervo ekonomiska forskningsinstitut utreder på två veckor vilka följder beslutet har för bland annat regionens ekonomi.
- Det är oerhört, det saknar motstycke. Att statsministern ingriper i en sådan här detalj, fräser riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP).
Mikaela Nylander sitter i riksdagens kulturutskott som behandlar högskoleärenden. Hon påpekar att flyttbeslutet har fattas av en autonom högskola, Östra Finlands universitet.
Universitetet har tackat nej till de extra medel staten har lovat för att bibehålla utbildningen, eftersom pengarna inte anses räcka till. Meningen är att flytten gör utbildningen mer attraktiv och höjer kvaliteten.
Inga utredningar om Helsingfors universitet
Nylander är upprörd över statsministerns ingripande. Och påpekar att de massiva nerskärningarna i Helsingfors universitet och Aalto-universitetet inte har föranlett motsvarande utredningar.
Mikaela Nylander menar att Sipilä med all tydlighet visar att regeringen saknar en helhetsbetonad högskolepolitik, och uttalade visioner för universiteten. De har alla tidigare regeringar har haft. Men den här regeringen agerar ad hoc, som den här punktinsatsen visar.
- Regeringen och undervisningsministern kan nog säga att vi har för många högskolor, och för svaga enheter, och för mycket överlappande utbildning. Men därvid blir det, säger hon.
I stället är det högskolorna själva som funderar på arbetsfördelning och profilering.
Regionpolitik framför högskolepolitik
Mikaela Nylander är medveten om att staden Nyslott har lidit ekonomiska förluster de senaste åren. Förlossningsavdelningen har lagts ner, och staden har förlorat statsandelar.
Samtidigt har lärarutbildningen i Nyslott blivit ett regionpolitiskt slagträ på riksnivå. Socialdemokraterna har skridit till stadens försvar med en interpellation. Och upp till försvar träder förstås också de lokala riksdagsledamöterna.
Sannfinländaren Kaj Turunen till exempel hoppas att beslutet tas på hösten, då Alexander Stubb (Saml) och med honom undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har försvunnit ur politikens främsta led.
Inom Samlingspartiet igen frågar man sig om statsministern har reflekterat över följderna om protesterna mot nerläggningen av lärarutbildningen bär frukt. Hur blir det då med försök att lägga ner andra små och svaga enheter runtom i landet?