Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Panamadokumentens företagsfiler offentliga – nya finska namn offentliggörs

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 21:27.
mossack fonseca huvudkontor i Panama
Bild: Mathieu Tourliere, Revista Proceso​

Den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ har publicerat namnen på över 200 000 bolag som har verkat i skatteparadis.

Det som publiceras är bland annat namnen på de nominella aktieägarna i bolagen samt en del av företagens verkliga ägare och förmånstagare. Med finns också de så kallade mellanhänderna – till exempel jurister – som har hjälpt sina klienter att grunda och förvalta skatteparadisbolag.

De bolag vars namn nu publiceras är registrerade i 21 olika skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Bahamas och delstaten Nevada i USA.

Materialet är en del av de 11,5 miljoner dokument som läcktes ifjol från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. De filer som publiceras nu härrör sig från Mossack Fonsecas interna företagsregister.

Yle fortsätter granskningen

Yle har sedan tredje april publicerat nyheter på basen av det läckta materialet. Det är de undersökande programmen MOT och Spotlight som har haft tillgång till det.

I det nu publicerade materialet finns drygt 60 företag som har en koppling till Finland. I de här fallen är endera aktieägaren, mellanhanden eller ägaren finsk medborgare, eller så har man en adress i Finland.

Vid sidan av dessa finns det hundratals andra finska namn i Panamadokumenten, som inte återfinns i just detta register.

Största delen av de verkliga ägarna i det läckta materialet finns i mejl och andra dokument. ICIJ publicerar i detta skede inte egentliga dokument som mejl, kontoutdrag eller kopior av pass. Yle fortsätter också att granska materialet och publicera nyheter kring detta.

Mellanhänderna

I datafilerna som ICIJ publicerar finns ett dussintal finska ”klienter”, som på skatteparadisjargong betyder mellanhänder. I detta fall är de advokater eller affärsmän, som har hjälpt sina egna kunder att grunda och förvalta brevlådeföretag i länder som Panama, Brittiska Jungfruöarna, Bahamas, eller Seychellerna.

MOT har redan tidigare berättat om de mest aktiva finska mellanhänderna, som har grundat otaliga företag med hjälp av Mossack Fonseca.

Med avstamp i skoindustrin

Den i Hyvinge födda Timo Mikael Rentto har enligt Panamadokumenten två företag på Brittiska Jungfruöarna: Cyrus Limited och Beijing Fin RT Science & Technology Co Ltd. De grundades båda 2011.

Rentto som bor i Storbritannien, men som är aktiv företagare i Finland, har sagt till Mossack Fonseca att företaget Cyrus Limited har verksamhet särskilt på ön Guernsey i Engelska kanalen. Målet med verksamheten är kapitalförvaltning. När Mossack Fonseca frågar om pengarnas ursprung svarar Rentto att det rör sig om personliga besparingar, som kommer från skofabriken Reka Oy i Finland.

Konkurs

Rentto är en bekant finsk skofabrikantsfamilj, vars historia sträcker sig till 1800-talet. När skofabriken i Hyvinge lades ner 1990, började koncernen framställa kablar. Rentto-koncernen bytte namn till Reka Oy 1989.

Mikael Rentto är med i ett flertal finska företag. Ett av de bolag han ledde – Gese International Oy – försattes i konkurs i december 2011. Bolaget tillverkade kyl- och ventilationsapparater. Några månader tidigare hade Rentto grundat båda sina skatteparadisbolag via Mossack Fonseca.

Från Gese Internationals konkursbos dokument framkommer det att de största fordringsägarna är statsägda Finnvera och Danske Bank. Bolaget har också under åren 1999-2013 fått statsstöd av Tekes samt arbets- och näringsministeriet, sammanlagt 340.000 euro.

Därtill har Tekes beviljat lån på 210 000 euro till Gese International. Det framkommer från material som MOT har tagit fram om företagsstöd.

Yle har trots upprepade försök inte nått Rentto för en kommentar.

Seychellerna

Pertti Suominen från Nådendal grundade i mars 2013 med hjälp av Mossack Fonseca bolaget Rain Man Investments på Seychellerna. Kapitalet för bolaget uppgår till 50 000 dollar.

Bolaget registrerades av Hongkong baserade HK Core, som är specialiserat på brevlådeföretag. På ögruppen Seychellerna sköttes Suominens bolags affärer av Mossack Fonsecas lokala filial.

I december 2014 framgår det av Mossack Fonsecas interna korrespondens att Rain Man Investment hade underlåtit att betala sin årsavgift. Det tyder på att Suominen inte har haft behov av bolaget efter det.

Prisbelönt armaturföretagare

Ett år efter det att företaget på Seychellerna bildades söktes finska bolaget Oversol i konkurs. Bolaget som tillverkade armaturer hade Suominen som majoritetsägare.

Oversol som varit med och utvecklat LED-tekniken fick offentligt stöd, bland annat från Tekes. År 2010 tilldelades bolaget i Åbo företagspriset Entrepreneurial Spirit of Turku.

Nu ser det ut som om Oversol får en fortsättning under namnet Overled. Där har Suominen titeln ”Sales director and R&D”.

Yle har utan framgång försökt nå Suominen per telefon och mejl.

Grovt skattebedrägeri

Heikki Olavi Aulis Ranta dömdes 1997 till tre år och sex månder fängelse för grovt skattebedrägeri. Enligt domen hade han dolt inkomster genom att styra dem till skatteparadisbolaget Roslind Company Limited på Brittiska Jungfruöarna.

På så sätt har han undvikit att betala skatter och andra avgifter för nästan 11 miljoner mark.

Två år senare reagerar Nylands skattebyrå på Rantas stora skatteskuld. Han försätts i konkurs så att konkursboet kan börja reda ut de utländska tillgångarna.

Flera lägenheter

Konkursboet skrider till åtgärder och tar kontakt med Mossack Fonseca. Målet är att få tillbaka egendom som är köpt i skatteparadisbolagets namn. Bolaget äger tre lägenheter och två finska bolag som tillsammans värderas till kring fem miljoner mark.

Vid denna tidpunkt bodde Ranta i den största av lägenheterna, en sexrummare i Tölö. Enligt Ranta var det en hyreslägenhet men trots det har han inte betalat någon hyra, bara vederlag.

Bostaden ägdes av Roslind men enligt konkurshandlingarna sade sig Ranta inte veta vem som äger bolaget. Trots det är det Ranta och hans fru som skrivit på köpebrevet i Roslinds namn.

Yle har inte nått Ranta för en kommentar.

Ytterligare skribenter: Minna Knus-Galán, Salla Vuorikoski.