Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mikaela Nylander tar upp kampen för Östnyland och Västra Nyland

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 16:19.
Mikaela Nylander
Bildtext Mikaela Nylander. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Fullmäktigeledamot i Borgå, Mikaela Nylander (SFP), har startat en namninsamling för att bevara de finlandssvenska lokaltidningarna Östnyland och Västra Nyland.

Namninsamlingen inleddes på måndagen och på kvällen hade nästan 200 personer skrivit under. Bakom namninsamlingen står Mikaela Nylander (SFP), riksdagsledamot och fullmäktigeledamot i Borgå.

– Jag tycker att både Östnyland och Västra Nyland behövs. De är lokala tidningar som är en del av den finlandssvenska och tvåspråkiga identiteten i de här regionerna.

Nylander anser att tidningarna skött sitt uppdrag väl och bevakar många olika saker i samhälle: idrott, kultur, ekonomi, politik och näringsliv. Planerna på att göra Östnyland till en tvådagarstidning faller inte Nylander i smaken.

– Det räcker definitivt inte. En tvådagarstidning är början till slutet.

Både Östnyland och Västra Nyland går samma öde till mötes om de planer som finns nu förverkligas, säger Nylander.

"Vi måste visa vårt stöd"

Nylander sitter inte i något beslutsfattande organ inom KSF Media och bestämde sig därför för att starta en namninsamling för att bevara lokaltidningarna.

– Jag vill samla namn ute i regionerna för att visa ett förhoppningsvis brett stöd för tidningarna. Sen får vi överräcka namninsamlingen till KSF Medias styrelse.

Nylander hoppas att så många som möjligt skriver under namninsamlingen som eventuellt kan få KSF Medias styrelse att fatta nya beslut och prioritera om.

– Vi måste kämpa och visa att vi vill ha kvar våra lokaltidningar.

Man kan skriva under den digitala namninsamlingen ända tills den 15 juni.

Diskussion om artikeln