Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stubb inför Greklandsmöte: Oenigheten är stor inom eurogruppen

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 21:20.
Alexander Stubb
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

De grekiska inbesparingarna är på agendan i dag när euroländernas finansministrar samlas till ett extrainkallat möte i Bryssel. Inga stora beslut väntas i dag.

- Några stora beslut är inte att vänta i dag. Det kan nog ta sin tid innan vi kommer överens, det råder en spänd stämning, konstaterade finansminister Alexander Stubb (Saml) inför mötet.

Eurogruppen ska granska de reformer som Grekland har lovat genomföra för att få tillgång till sitt tredje lånepaket på ungefär 85 miljarder euro. Ett lånepaket som Greklands regering och de internationella långivarna kom överens om i juli ifjol.

Eurogruppen ska också diskutera ifall det behövs ytterliga åtgärder av Grekland, en så kallad reservplan, som skulle träda i kraft ifall den grekiska ekonomin inte tar fart.

Eurogruppen ska diskutera skuldlättnader

Dessutom ska euroländernas finansministrar för första gången diskutera eventuella skuldlättnader.

Enligt Stubb går Finland inte med på skuldavskrivningar men man kan däremot tänka sig att sänka räntorna eller förlänga lånetiden för Grekland.

- Men samtidigt är Greklands lånekostnader rätt så låga redan nu.

Frågan om skuldlättnader till Grekland delar åsikterna. Internationella Valutafonden anser att eurogruppen i snabb takt borde börja diskutera skuldlättnader. IMF får medhåll av euroländer som till exempel Frankrike.

Finland och Tyskland är däremot av annan åsikt.

- Det finns en ganska stor oenighet om skuldfrågan mellan euroländerna, sade Stubb.

Stubb anser att euroländerna först bör vara överens om huruvida de åtgärder Grekland gjort är tillräckliga, först därefter kan man börja diskutera skuldlättnader.

Stubb ger Grekland en eloge

Så sent som i går kväll godkände det grekiska parlamentet ett nytt reformpaket på hela 5,4 miljarder euro för att möta långivarnas krav. Bland annat ska de högsta pensionerna sänkas och skatterna för medel- och höginkomsttagare höjas.

- Grekland ska uppfylla alla villkor vi kommit överens om, och gårdagens beslut var ett i raden av de sparpaket som Grekland ska godkänna. Men jag vill samtidigt gratulera Grekland för det jobb som de gör. Vi i Finland talar om nedskärningar på 4 miljarder euro fram till 2019 medan Grekland har lyckats göra väldigt stora strukturella reformer. Gårdagens lagpaket är et exempel på det.

IMF oense med EU-kommissionen

EU-kommissionen och Internationella valutafonden IMF har olika syn på de reformer Grekland gjort. IMF kräver fler reformer medan kommissionen räknar med att de nuvarande är tillräckliga.

Det fortfarande oklart om IMF kommer att vara en av långivarna i det tredje stödpaketet till Grekland.

- Det kommer att krävas tuffa diskussioner med IMF men jag tror nog att IMF kommer med, sade Stubb före mötet i Bryssel.

Grekland behöver den följande utbetalningen av lånet senast i juli då landet har flera räkningar som ska betalas tillbaka.

Diskussion om artikeln