Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Vem vinner Eurovisionen år 2016?

Från 2016
Sergej Lazarev representerar Ryssland i Eurovisionen 2016.
Bildtext Sergej Lazarev från Ryssland har satsat mycket på scenshowen.
Bild: EBU / Andreas Putting

Vadslagningsbyråerna tror att det står mellan Ryssland och Ukraina i Eurovisionen, medan Frankrike väckt mest intresse på Youtube.

Före en enda ton ännu sjungits på tv försöker alla från vadslagningsbyråer till vanliga ESC-entusiaster lista ut vem det är som kommer att vinna Eurovisionen år 2016.

Vi sammanställde några teorier om vem vinnaren kan tänkas bli.

Ryssland mot Ukraina

Länge regerade Sverige som vadslagningslistornas favoritkandidat till segrare, till och med redan innan de hade valt en representant. När Frans sedan vann Melodifestivalen med If I Were Sorry kändes han kanske inte längre som den klara vinnaren och Rysslands Sergej Lazarev seglade förbi.

Ryssland har suttit stadigt med bästa oddsen till vinst redan i en månad. Under de senaste dagarna har plötsligt Ukraina armbågat sig fram och har nu andra bästa oddsen för vinst. Kan röstandet bli ett politiskt ställningstagande, fast Eurovisionen inte ska handla om politik?

Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016.
Bildtext Jamala för Ukraina.
Bild: EBU / Andreas Putting

De andra länder som enligt vadslagningsbyråerna har goda chanser till vinst är Frankrike, Sverige, Australien och Malta.

Vadslagningsbyråerna tror inte att Finland kommer att vara bland de tio bästa i sin semifinal, vilket skulle betyda att Sandhja inte går vidare till final.

Frankrike mot Polen och Malta

Alla deltagande länder har gett ut förhandsvideor på sina Eurovisionsbidrag. Om man tittar på antalet visningar på Eurovision song contests officiella kanal på Youtube märker man att favoriterna är helt andra än de som vadslagningsbyråerna tror.

Amir representerar Frankrike i Eurovisionen 2016.
Bildtext Amir sjunger för Frankrike.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Mest har folk varit intresserade av Frankrikes Amir vars låt J'ai cherché setts hela 4,5 miljoner gånger.

På andra plats kommer Maltas Ira Losco vars video Walk On Water setts 4,2 miljoner gånger. Men Polen ligger hack i Iras hälar med bara 9 600 visningar mindre.

Ira Losco representerar Malta i Eurovisionen 2016.
Bildtext Ira Losco för Malta.
Bild: EBU / Andreas Putting
Michał Szpak representerar Polen i Eurovision 2016.
Bildtext Michał Szpak sjunger för Polen.
Bild: EBU / Thomas Hanses

På fjärde plats hittar vi Australiens Dami Im med 3,9 miljoner visningar, Azerbajdzjan med 3,5 miljoner och Armenien med 3,3 miljoner visningar.

Vadslagningsbyråernas favorit Ryssland har 2,4 miljoner visningar, Finland 472 000 visningar.

Det man ska räkna med när man ser till Youtube-visningar är att videorna kan vara uppladdade flera gånger, de visningarna är inte medräknade här.

Ryssland och Australien

Mediafolket på plats i Stockholm får också rösta på hur de tror att det går i tävlingen. På söndag kväll trodde de att topp tio i den första semifinalen blir Ryssland, Ungern, Tjeckien, Armenien, Island, Malta, Cypern, Nederländerna, Österrike och Estland.

De tio som går vidare från semifinal två är enligt journalisterna Australien, Israel, Lettland, Bulgarien, Serbien, Ukraina, Belgien, Polen, Litauen och Vitryssland.

Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016.
Bildtext Australiens Dami Im uppträder i en vit klänning.
Bild: EBU / Andreas Putting

Finland går inte vidare till final enligt pressen på plats i Stockholm.

De Eurovisas topp tio

I tv-programmet De Eurovisa gav programledare Eva Frantz och ständiga bisittaren Johan Lindroos tillsammans med gäster poäng till alla Eurovisionsbidrag.

De Eurovisa gav poäng enligt vad de tycker om låtarna, men flest poäng fick Sveriges Frans tillsammans med kommentarer om att det finns en chans att tävlingen stannar i Sverige ett år till.

Frans Jeppson-Wall.
Bildtext Frans Jeppson-Wall övar på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Andreas Putting

De Eurovisas topp tio lista såg ut så här:
Sverige 40 p (av 40 möjliga)
Australien 39 p
Österrike 37 p
Belgien, Nederländerna, Italien 36 p
Norge, Ukraina 35 p
Frankrike 34 p
Finland 33 p

Finlands Sandhja med Sing It Away tävlar i den första semifinalen tisdagen den 10 maj. Semifinal två sänds den 12 maj och final blir det den 14 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska på Radio Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln