Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen försiktigt positiv till skuldlättnader för Grekland

Från 2016
Greklands finansminister Eucleidis Tsakalotos.
Bildtext Grekland finansminister Euclis Tsakalotos är optimistisk.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Euroländernas finansministrar avslutade sitt tre timmar långa möte om Grekland i god stämning. Den oenighet som fanns innan mötet var som bortblåst ansåg finansminister Alexander Stubb (Saml).

- Stämning var positiv och konstruktiv och vi tog steg framåt och vi ska nu försöka ro hela paketet i hamn den 24 maj när eurogruppen samlas nästa gång, sade Stubb efter mötet.

Eurozonens finansministrar utvärderade de reformer som Grekland har lovat genomföra för att få tillgång till sitt tredje lånepaket på ungefär 85 miljarder euro - ett lånepaket som Greklands regering och de internationella långivarna kom överens om i juli i fjol.

Det finns fortfarande några öppna frågor som man försöker lösa under de följande veckorna.

Skuldlättnader diskuterades

Eurogruppen diskuterade första gången officiellt hur Greklands skuldsättning kunde lättas. Det är inte meningen att minska på lånesumman utan att till exempel förlänga betalningstiderna.

- Vi öppnade diskussionen och tog fram olika alternativ, och den här diskussionen fortsätter, konstaterade eurogruppens ordförande, nederländaren Jeroen Dijsselbloem.

Eurogruppen diskuterade skuldlättnader på både kort, medellång och lång sikt. De grekiska lånen har en lånetid på över 30 år och för långivarna gäller det nu att förutse utvecklingen i Grekland på lång sikt.

- Vi kommer ta upp de här frågorna på tjänstemannanivå de följande dagarna och hoppas kunna hitta en lösning som vi kan presentera på nästa eurogruppsmöte, sade Valdis Dombrovskis, EU-kommissionär som ansvarar för frågor som berör euron.

Internationella valutafonden IMF har krävt skuldlättnader. I annat fall hotar IMF att dra sig ur det tredje stödpaketet till Grekland.

- Det är väldigt viktigt att IMF är med och jag tror och hoppas vi lyckas nå en lösning, konstaterade Jeroen Dijsselbloem.

Grekland fick beröm

Det grekiska parlamentet godkände i söndags ett nytt reformpaket för att möta långivarnas krav. Bland annat ska de högsta pensionerna sänkas och skatterna för medel- och höginkomsttagare höjas.

Djisselbloem sade i måndags att det reformpaket som Grekland godkände var av stor betydelse för att Grekland och de internationella långivarna ska komma överens.

Grekland finansminister Euclis Tsakalotos var efter mötet optimistisk, och tror att Grekland får tillgång till det tredje lånepaket som parterna enades om i fjol somras.

- Det här var ett riktigt bra möte ur Greklands perspektiv och också för hela Europa, sade Tsakalotos.

Eurogruppen möts nästa gång den 24 maj i Bryssel.

Diskussion om artikeln