Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret förlängs i Aleppo

Från 2016
Människor i den rebellkontrollerade stadsdelen Bustan Al Qasr i Aleppo efter flygräder 28.4.2016
Bildtext Eldupphöret i Aleppo har gett civila en möjlighet att gå ut för att till exempel skaffa mat
Bild: SOHR. EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Syriska regeringsstyrkor och rebeller har kommit överens om att förlänga det lokala eldupphöret i staden Aleppo med ytterligare 48 timmar. Eldupphöret kommer därmed att gälla fram till natten till torsdag, enligt den syriska armén.

Det är andra gången som eldupphöret förlängs i Aleppo där det har utkämpats hårda strider under den senaste månaden, något som hotar den bräckliga fredsprocessen.

USA försökte få till stånd ett landsomfattande eldupphör i förhandlingar med Ryssland, men den syriska regeringen gick inte med på det.

Ryssland och USA kom i stället överens om att "fördubbla sina ansträngningar för att få slut på konflikten genom fredsförhandlingar", sägs det i ett gemensamt uttalande.

Utrikesministrarna John Kerry och Sergei Lavrov var också ense om att försöka förlänga eldupphöret över hela landet, så som man kom överens om i februari.

Förhandlingarna fortsätter

USA och Ryssland medger ändå att det är svårt att få slut på striderna i Aleppo, eftersom radikala rebellgrupper i staden inte omfattas av avtal om eldupphör.

Det gäller främst Al-Qaida gruppen Al Nusra som samarbetar med mer moderata grupper i Aleppo.

Striderna i Aleppo fortsatte under veckoslutet och på måndag trots rådande eldupphör, om än i mindre skala än tidigare.

Det försvårar också försöken att få fram humanitär hjälp till civila som lider akut brist på mat, mediciner och hälsovård.

Strider i Idlib

De häftigaste striderna utkämpas just nu i grannprovinsen Idlib som till stora delar kontrolleras av Al Nusra och andra rebellgrupper som jihadisterna samarbetar med.

På måndag dödades minst tio människor i flygattacker i Idlib.

Ryssland försäkrar att landet försöker förmå den syriska regeringen att trappa ner på flygattackerna. ¨

Detta trots att det råder starka misstankar om att det ryska flygvapnet har utfört många av flygattackerna i Idlib och i Aleppo under den senaste tiden.

Diskussion om artikeln