Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare arga på Statistikcentralen: Ett elände

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 09:29.
Caj-Erik Karp
Bildtext Caj-Erik Karp
Bild: Yle/Roger Källman

Caj-Erik Karp, ordförande för Kust-Österbottens företagare är förbannad på Statistikcentralen och deras luntor med papper som tillför mängder av tilläggsarbete för företagare.

- Speciellt för små och kanske även medelstora företag så är det här ett elände. De frågar till exempel hur många order man har fått. Inte har vi något sådant uppskrivet någonstans. Större företag har kanske lättare att hitta sådana saker, men inte för man någon statistik över sådant här i normala fall.

Enligt Karp ska man svara på frågor om bland annat löneindex, forskning och utveckling. Småföretagare har oftast fullt upp och har inte tid att besvara frågorna, men enligt Karp är det obligatoriskt.

- Vad jag förstår så måste man svara på frågorna och vill man ha uppskov ifall man inte har tid, så får man inget.

- Någon gång har jag sträckt upp händerna och sagt att det där svarar jag inte på. Men de tjatar och tjatar tills man är tvungen att svara.

Skyldighet enligt lagen

Från Statistikcentralen svarar man på kritiken med att påpeka att företagare enligt statistklagen är skyldiga att ge information om sitt företag till Statistikcentralen.

- Statistiklagen ger Statistikcentralen rätt att samla viss information om företagens verksamhet och personal. Bakom den här fullmakten finns en EU-förordning, konstaterar Johanna Rantanen, jurist på Statistikcentralen.

Fullmakten ålägger Finland en skyldighet att kräva viss statistik. I och med statistiklagen har sedan den enskilda företagaren skyldighet att ge informationen åt Statistikcentralen.

Statistiklagen stiftades 1994, men redan före det var företag skyldiga att ge ut information till Statistikcentralen via andra lagar. Lagen förnyades 2004.

Ser ingen nytta

Karp skulle kunna tänka sig besvara frågorna ifall han skulle få något ut av det, men han ser ingen nytta med det onödiga pappersarbetet.

- Jag anser att de skulle kunna slopa det här. Jag tror de skulle få uppgifterna på något enklare sätt än att störa företagarna. Vi har inte resurser eller pengar att satsa på sådant här som vi inte själva får något ut av.

Enligt Rantanen ger Statistikcentralen företagen alltid feedback baserad på informationen som de fått in. Diskussioner förs även med företagets representanter om hurudan informationen de vill ha tillbaka.

- Företagen kan med hjälp av det jämföra sin statistik med övriga företag inom samma område eller samma bransch, säger Rantanen.

Diskussion om artikeln