Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

De Eurovisas guide till semifinal 1

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 12:16.
Petra Mede och Måns Zelmerlöw
Bildtext Petra Mede och Måns Zelmerlöw är programledare för Eurovisionen.
Bild: Janne Danielsson/SVT

Ikväll står tio finalplatser på spel i den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2016. Vi gjorde en lista på de grejer du absolut inte ska missa under kvällen.

Kvällens stämningshöjare: Sandhja

Att uppträda allra först i en Eurovisionstävling må vara riskabelt ur en statistisk synvinkel, men visst förstår man hur SVT resonerade när de placerade Sandhja och hennes entourage först ikväll. Bland kvällens många kvinnliga solister är Sandhja utan tvekan den coolaste med sin turkosa renläderdräkt och sitt violetta läppstift. Mycket har hänt sedan hon tävlade i Tävlingen för ny musik UMK, nu fungerar kontakten med kameran och publiken ger Sandhja den boost hon behöver för att bli fenomenal på scenen. Bakgrundskören AkkaBellat sjunger som änglar och dansar som Miley Cyrus. En finalplats är dessvärre ingen garanti, men attans så välförtjänt en sådan skulle vara.

Sandhjja och Akkabellat
Bild: Andres Putting (EBU)

Kvällens krångligaste: Sergej Lazarev

Rysslands Sergej Lazarev har varit förhandsfavorit i över en månad och levererar en scenshow som heter duga. Blixtar och dunder, tredimensionella kulisser, kuslig koreografi och optiska illusioner. Det är ambitiöst och häftigt, men samtidigt händer så mycket på scenen att man nästan glömmer att lyssna på låten. Likheterna med fjolårets vinnarbidrag Heroes känns också väldigt uppenbara. Oklart om det är sådana här finesser som går hem i Europa också i år, eller om någonting mera avskalat skulle sitta bättre. En finalplats blir det givetvis. Och antagligen en topplacering i slutändan. Men en seger? Inte nödvändigtvis.

Sergej Lazarev representerar Ryssland i Eurovisionen 2016.
Bild: EBU / Andreas Putting

Kvällens "är det här månne meningen?": Douwe Bob

Apropo avskalat, Douwe Bob från Nederländerna tycker att saker och ting går för fort i dagens värld. Låtom oss sakta ner. Det gör han bokstavlingen på scenen då han mitt i låten är tyst i hela 10 sekunder, vilket känns som en halvtimme i en show som Eurovisionen. Publiken klappar lite försiktigt, kommentatorerna sträcker sig nervöst mot mikrofonknapparna, tv-publiken undrar om utsändningen bröts. Douwe Bob bevisar därmed att en paus är det som förvirrar nutidsmänniskan mest av allt.

Douwe Bob
Bild: Andres Putting/ EBU

Kvällens kitchkung: Serhat

Årets eurovisionsbidrag håller en hög genomsnittsnivå, till om med de ”sämsta” bidragen är helt okej. Men lite jämntjockt blir det när den ena The Voice-vinnaren efter den andra kliver upp på scenen och trallar sig igenom en sannolikt svenskproducerad ballad. Därför bli man onekligen uppspelt när turkiska dandyn Serhat kliver in i sin plommonfärgade kostym och tar oss tillbaka till 1970-talet under tre sensuella minuter. Kitchigt så det förslår, men välkommet. Skulle de facto pigga upp finalen också, men det är en god bit dit ...

Serhat
Bild: Thomas Hanses (EBU)

Kvällens segervittring: Iveta Mukuchyan

I den tekniska detalj-listan läser vi att Armeniens Iveta ska ha vindmaskin, dimma, flammor och kometer för genomföra sitt nummer. Här blir det med andra ord hela sjövädret på scenen, men också supersnabba klipp och en solist som helt tydligt kan sin Beyoncé. För första gången i semifinalen känns det som om vi iakttar ett vinnarbidrag.

Armeniens Iveta Mukutijan
Bild: Thomas Hanses (EBU)

Kvällens toapaus

Tyvärr. Det blir inga toapauser i kvällens semifinal, för pausunderhållningen är någonting du absolut inte vill missa. Vad händer när Måns och Petra wallraffar som taxichaufförer? Hur såg Sverige ut före ABBA vann Eurovisionen och man blev en stolt schlagernation? Också dansnumret The Grey people, en suggestiv kommentar till flyktingsitiationen i världen, är värt att beskåda i sin helhet. Så undvik att inta vätska.

Den första semifinalen sänds tisdagen den 10 maj klockan 22.00 med svenskt referat i Yle TV2, Radio Vega och på Yle Arenan. Eurovisionen sänds i flerljud på TV2. Eva Frantz och Johan Lindroos refererar på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eurovision Song Contest 2016: Semifinal 1 - svenskt referat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under och strax efter sändningen kan du chatta med De Eurovisa på svenska.yle.fi/eurovision.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln