Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fågelholksfabrik på Kvabas skolgård i Borgå

Från 2016
fågelholk
Bild: Yle/Robin Haltunen

Alla elever i Kvarnbackens skola i Borgå är engagerade i den stora fågelholkskampanjen. Under början av maj månad hör såg, hammare och spik till skolvardagen.

Ute på den stora skolgården råder vild snickarglädje. Ett taktfast hamrade blandas med direktiv och glada rop. Det byggs fågelholkar för fullt på ett tiotal platser.

fågelholk, elever
Bild: Yle/Robin Halttunen

Den här förmiddagen är det eleverna från 3b som bygger tillsammans med sina vänelever från 6c. Eva Ylänkö och Riana Heikkilä är precis klara med sin första holk.

- Nu spikar vi fast baksidan, det här är roligt. Öppningen är nog ganska liten, kanske holken blir ett hem för en talgoxe…?

fågelholk
Bildtext Eva Ylänkö och Riana Heikkilä
Bild: Yle/Robin Halttunen

Bland lärarna är det särskilt Katarina Wiksten-Valasti som har satsat på holkbyggandet. Hon håller reda på elever, hammare, spikar, virke och sågar.

- Det här är undervisning när den är som bäst, vi kombinerar flera ämnen och jobbar i grupp, säger Wiksten-Valasti.

fågelfärgning
Bild: Yle/Robin Halttunen

Kampanjen En miljon fågelholkar får ett bra bidrag från Kvaba. Målet för skolan är att bygga omkring 200 holkar för småfåglar, som finkar, mesar och flugsnappare.

Holkarna är till salu under skolavslutningen och pengarna kommer senare att användas för ett teaterbesök.

- Vi kommer också att hänga upp några stycken holkar här på skolgården och förstås lära oss hur man tar hand om dem. Det allra viktigaste är att komma ihåg att städa holkarna varje vårvinter, säger hon.

fågelholk
Bild: Yle/Robin Halttunen

Några pojkar har problem med spikandet. Sakta, sakta, slag för slag tränger spiken ner i holkgaveln. Ännu ett nytt fågelhem blir snart färdigt.

KampanjenEn miljon fågelholkar har som mål att få upp en miljon holkar i de finländska träden innan maj 2017. Dessa fågelholkar är en bra första hjälp åt alla holkfåglar som mer och mer lider av bostadsbrist.

fågelholk
Bild: Yle/Robin Halttunen

Diskussion om artikeln