Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yle Åboland sände direkt från Katedralskolan i Åbo

Från 2016
Amanda Sandström intervjuar Otto Öhman i direktsändning från Katedralskolan
Bildtext Amanda Sandström intervjuar Otto Öhman om utbytesstudier
Bild: Yle/Nina Bergman

Närmare tjugo studerande pratade kring ämnen som är högaktuella i just deras liv. Här kan du läsa om och lyssna på vilka erfarenheter de har av bland annat utbytesstudier, av att skapa musik i skolan, av datorspel och av att påverka via studerandekåren.

Wilhelm Nummela, Jonathan Lindholm och Tomas Nihtilä i direktsändning från Katedralskolan
Bildtext Wilhelm Nummela, Jonathan Lindholm och Thomas Nihtilä är experter på e-sport.
Bild: Yle/Nina Bergman

Proffs på datorspel

Är datorspel bara ett tidsfördriv? För vissa studerande i Katedralskolan är det mer än så. I dag har datorspelsbranschen blivit extra intressant i och med att sporten har blivit allt större. Lag som spelar olika datorspel kan till och med få sponsorer. Du kan spela mot vem som helst i hela världen.

Det här kallas e-sport eller elektronisk sport.

Det enda som behövs för att kunna sporta elektroniskt är en dator eller en spelkonsol - och en hel del tid förstås, berättar tre killar i Katedralskolan.

- Spelevenemang visas i dag på tv och allt mer pengar har börjat cirkulera i verksamheten. Man vill ta spelet till en professionell nivå och den som tränar och är skicklig kan tjäna mycket pengar. Därför är det väldigt spännande att följa med branschen, säger Wilhelm Nummela.

- Nätpoker eller schack kan däremot inte räknas till genren e-sport, eftersom e-sport helt enkelt handlar om videospel, förklarar Tomas Nihtilä.

Både Wilhelm Nummela, Tomas Nihtilä och Jonathan Lindholm sitter gärna några timmar framför skärmen varje dag, men än så länge är spelandet på en hobbynivå.

- Om man börjar spela professionellt finns risken att det tar en massa tid och man tvingas hoppa av skolan för att bli bra. Det finns heller inga garantier för att man blir proffs på e-sport. Det lönar sig alltså att prioritera skolan, säger Jonathan Lindholm.

Yle följer och uppmärksammar också e-sport genom att bland annat sända refererade tävlingar och turneringar på Yle Arenan. För den som är intresserad finns en specialsajt där man kan läsa bloggar och artiklar om dem som deltar i e-sport.

Radio Vega Åboland: Studerande Wilhelm Nummela, Jonathan Lindholm och Thomas Nihtilä från Katedralskolan berättar om e-sports

Programmet är inte längre tillgängligt
Isabella Bäckström och Frans Mäkelä intervjuas av Marie Söderman
Bildtext Isabella Bäckström och Frans Mäkelä har erfarenhet av att stå på scen
Bild: Yle/Nina Bergman

Stå på scenen

Musikundervisningen är populär i Katedralskolan. Varje höst producerar ett gäng studerande en egen musikal som man uppträder med inför publik och traditionen kommer att fortsätta, lovar två entusiastiska elever i skolan.

- Det skulle vara skoj om våra musikaler växte till en större grej med mer folk i publiken än bara kompisar, syskon och föräldrar, säger Isabella Bäckström.

- Vi får helt enkelt satsa mer på marknadsföringen i höst då det är dags för en ny musikal, säger Frans Mäkelä.

Skolan ger också eleverna möjlighet att spela i band under ledning av musiklärare Riikka Jutila. Två musikkurser fokuserar på att uppträda och det är också möjligt att producera en egen musikvideo.

- Vårt band har i år spelat in Stevie Wonders låt Superstition. Musikvideon till den finns på Katedralskolans facebooksida, berättar Frans Mäkelä.

Radio Vega Åboland: Studerande Isabella Bäckström och Frans Mäkelä om studentexamen och om musiklivet i Katedralskolan

Programmet är inte längre tillgängligt
Utbytesstuderande Gabriel Roubiol intervjuas i direktsändning
Bildtext Gabriel Roubiol är utbytesstuderande i Katedralskolan
Bild: Yle/Nina Bergman

Utbytesstudier lockar

För den som vill ha nya utmaningar under tiden i gymnasiet kan utbytesstudier vara ett alternativ. Otto Öhman kom nyligen hem från Perth i Australien där han var utbyteselev i 9 månader.

Året innan var Amanda Sandström utbytesstuderande i Florida. Båda njöt av att tillbringa ett år borta och rekommenderar andra att testa på samma sak.

- Det är förstås avgörande hurdana familjer man bor hos, men jag har enbart goda erfarenheter, berättar Otto Öhman.

- Skolorna här hemma och i Australien är ganska olika. Mest saknade jag faktiskt skolmaten när jag var i Australien, skrattar Öhman.

Gabriel Roubiol är Katedralskolans franska utbytesstuderande och efter nio månader i Finland talar han en mycket god svenska.

- Jag lärde mig några artighetsfraser på svenska hemma i Frankrike men sedan fick jag gå en grundutbildning i svenska då jag kom till Finland. Jag har också läst svenska på Arbis här i Åbo, säger Gabriel Roubiol.

Och visst finns det skillnader mellan skolsystemen hemma och här.

- Den franska skolan är mer hierarkisk, säger Gabriel Roubiol.

Radio Vega Åboland: Studerande Amanda Sandström, Otto Öhman och Gabriel Rubiol berättar om hur det är att vara utbytesstuderande

Programmet är inte längre tillgängligt
Representanter från studerandekåren i direktsändning
Bildtext Eleverna hade temadag och klädde ut sig
Bild: Yle/Nina Bergman

Att vara med och påverka

Även Katedralskolans studerandekår "EKS" var med i tisdagens morgonsändning.

Kårtrion Thomas Gräsbäck, Christa Sundström och Benjamin Hedberg var just den här dagen utklädda till mekaniker, respektive polis och bagare.

Den här veckan pågår nämligen en temavecka i Katedralskolan, där de studerande varje dag klär ut sig enligt något visst tema enligt följande schema:

Måndag: Whiteout "Klä er i vitt, endast i vitt"
Tisdag: Yrkesdag "Välj ett yrke och klä dig enligt det"
Onsdag: Twin Day "Klä dig likadant med någon annan"
Torsdag: Lågstadiedag "Klä er som om ni fortfarande var i lågstadiet"
Fredag: Rantaloma "Klä er extra Hawaii"

Thomas Gräsbäck beskriver syftet med temaveckan.

- Tanken med den här temaveckan är ganska lik tanken med elevkårsstyrelsen. Att främja skoltrivseln och göra skolan roligare och mer intressant. En motvikt till allt läsande och det monotona, säger Gräsbeck.

Utöver temaveckan arrangerar studerandekåren också flera andra typer av evenemang.

- Vi har caféverksamhet, brunschdagar, friluftsdagar och innebandyturneringar, säger Christa Sundström och Benjamin Hedberg.

Yle Åbolands direktsändning på plats i skolan pågick mellan klockan 06.30-09.00 under tisdagen.

Radio Vega Åboland: Representanter från studerandekåren berättar om verksamheten

Programmet är inte längre tillgängligt

Sändningen från Katedralskolan var ett samarbete med studerande i modersmålskursen muntlig kommunikation och modersmålslärare Maria Lundström.

Radio Vega Åboland: Studerande Cassandra Heininen och Emil Baqous diskuterar sommarjobb

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland: Studeranden Isak Palm och Rufus Uggeldahl berättar om en sommarjobbsenkät de gjort

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland: Direktsändning från filosofiklassen i Katedralskolan

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln