Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sfp:s Henriksson och Blomqvist: Rör inte de tvåspråkiga tingsrätterna!

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 17:43.
människor i rätten
Bildtext Borgå tingsrätt november 2015.
Bild: Yle/Carmela Walder

De tvåspråkiga tingsrätterna måste bevaras - det var budskapet då svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson och riksdagsledamot Thomas Blomqvist träffade justitieminister Jari Lindström (Sannf) på tisdagen.

Henriksson och Blomqvist anser att tingsrätterna i bland annat Borgå och Raseborg och sammanträdesplatsen i Jakobstad måste bevaras i den föreslagna tingsrättsreformen.

Reform år 2018

Antalet tingsrätter ska minskas från 27 till 20. Det är meningen att reformen ska göras år 2018. Nästan hälften av de tingsrätter som föreslås stängas är tvåspråkiga.

Tidigare justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att om man beaktar de tvåspråkiga tingsrätternas betydelse för den svenskspråkiga befolkningen står det klart att tingsrätterna i Borgå och Raseborg måste bevaras.

- I samband med reformen bör man se till att det dessutom finns ett tillräckligt antal domare och personal med kunskaper i svenska samt auskulteringsplatser för svenskspråkiga, säger Anna-Maja Henriksson.

Henriksson och Blomqvist kräver en konsekvensbedömning av tingsrättsreformen ur de språkliga rättigheternas synvinkel.

SFP-ledamöterna konstaterar också att de inbesparingar som tingsrättsreformen kan leda till är små, men skadan som följer av att tingsrätterna avskaffas kan bli stor.

Om alla föreslagna tingsrätter läggs ner får allt fler medborgare längre väg till tingsrätten. Det gör att medborgarnas rättsskydd blir olika beroende på var de bor, befarar Blomqvist och Henriksson.

Diskussion om artikeln