Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: Turkiska gränsvakter skjuter ihjäl syriska flyktingar

Från 2016
Uppdaterad 10.05.2016 20:49.
asylsökande vid stängsel
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Turkiska gränsvakter skjuter och misshandlar syriska asylsökande som försöker ta sig in i Turkiet. I mars och april har minst fem personer dödats och fjorton skadats allvarligt, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch. Organisationen har intervjuat offer, ögonvittnen och lokalbefolkning.

Turkiets utrikesminister Mevlut Çavuşoglu har flera gånger sagt att Turkiet håller dörren öppen för syriska flyktingar, men enligt Human Rights Watch nya rapport stämmer det här inte.

- Medan tjänstemän i Turkiet säger att de välkomnar syriska flyktingar med öppna armar misshandlar och skjuter deras gränsvakter dem. Att behandla traumatiserade män, kvinnor och barn som flyr urskillningslös krigsföring är verkligen skrämmande, säger Gerry Simpson, migrationsforskare vid Human Rights Watch.

"EU kan inte bara stå och titta på"

Enligt överenskommelsen som EU har gjort med Turkiet ska flyktingar som tar sig till EU skickas tillbaka till Turkiet. Tidigare har EU har lovat att betala tre miljarder euro för att förbättra levnadsvillkoren för de nästan tre miljoner flyktingar som finns i Turkiet. Nyligen lovade EU en lika stor summa till. Dessutom förbereder EU ett beslut om visumfrihet för turkiska medborgare.

Trots förhandlingarna hävdar Human Rigts Watch att Turkiet sedan mitten av augusti har stoppat syriska flyktingar som försökt passera gränsen.

– EU kan inte bara stå och titta på när Turkiet använder vapen för att hejda flyktingströmmen. EU-tjänstemän borde inse att då de ger rött ljus för flyktingar att komma till EU, ger de samtidigt grönt ljus för Turkiet att stänga sina gränser. Asylsökande lider då de inte har någonstans att ta vägen, säger Gerry Simpson från Human Rights Watch.

Human Rights Watch skickade förra veckan en uppmaning till Turkiets regering om att den skulle utreda de övergrepp som gränspoliserna nu anklagas för.

Turkiet har också tidigare beskyllts för liknande dåd. Då har regeringen sagt att de som hindrats från att ta sig till Turkiet har stridit i inbördeskriget i Syrien och har därför stoppats.