Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rättens ordförande föreslog kompromiss i äggfallet

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 11:29.
Tullen visade upp äggsamlingen i Karleby.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Rättegången mot äggsamlaren från Närpes fortsatte på tisdagen med hörande av den åtalade och av vittnen.

Det står till exempel klart att samlaren knappast skulle kunna få tillstånd för sin äggsamling, även om han skulle ha ansökt om det.

Övertog gamla samlingar

Äggsamlaren gav ett samlat och självsäkert intryck när han hördes i hovrätten på tisdag. Han berättade om hur hans hobby utvecklats - hur andra, äldre samlare har överlåtit sina äggsamlingar åt honom, hur han övertagit gamla samlingar som påträffats i dödsbon och så vidare.

Det låter helt oförargligt, men faktum är att det idag krävs tillstånd för till exempel äggsamlingar.

- Han skulle knappast ha fått tillstånd för sin samling, även om han ansökt om det, säger överinspektör Stella From vid Finlands Miljöcentral, som hördes som vittne i rättegången.

Pengatransaktioner mellan samlare

I den tekniska bevisningen finns en hel del ekonomiska transaktioner, till ett värde av ungefär 12 000 euro, mellan samlaren och en annan samlare i Sverige. Äggsamlaren från Närpes hävdar att han köpt bland annat fågelböcker och etiketter av den svenska samlaren, medan åklagaren vill leda i bevis att Närpesbon betalat för en äggsamling som den åtalade säger har donerats till honom.

Överhuvudtaget handlar mycket om huruvida det finns pengar att tjäna på fågeläggen. Den åtalade säger att det på sin höjd är fråga om byteshandel. Här lyckades också åklagaren få den åtalade att medge att ett visst värde har äggen nog:

- Ett ägg från en pilgrimsfalk är mer värt än ett ägg från en skata, sa den åtalade.

Rättegången ska enligt planen pågå ännu i morgon och på torsdag, om inte parterna enas före det.

Rättens ordförande, hovrättslagman Robert Liljenfeldt föreslog för åklagaren och försvaret att försöka nå en kompromiss. Det här eftersom den åtalade redan har erkänt en del av brotten och det inte är fråga om någon allvarlig gärning.

Diskussion om artikeln