Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Musikproffs i Finlands Eurovisionsjury

Från 2016
Finlands nationella Eurovisionsjury år 2016.
Bildtext Den finländska juryn sitter djupt försjunken i sina anteckningar efter att de hört alla bidrag.
Bild: Yle / Hanna Othman

Finlands poäng i Eurovisionen kommer till hälften från publikens röster och till hälften av en nationell jury. Här presenteras personerna i Finlands jurygrupp.

Sedan år 2009 har både publiken och de nationella juryerna fått dela på ansvaret att rösta fram en Eurovisionsvinnaren. För att ge förfarandet mera transparens har EBU sedan år 2014 redan innan tävlingen avslöjat vem som sitter i juryerna.

I Finlands jury sitter i år musikproducenten Jurek Reunamäki (ordförande), radioprataren Hanna Kinnunen, låtskrivaren och journalisten Heimo Hatakka, låtskrivaren Jori Sjöroos och sångaren Jannika Wirtanen.

Finlands nationella Eurovisionsjury år 2016.
Bildtext Uppe från vänster Heimo Hatakka och Jori Sjöroos, nere från vänster Hanna Kinnunen, Jannika Wirtanen och Jurek Reunamäki.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vad har de jobbat med?

Jurek Reunamäki, 29, är låtskrivaren och producenten bakom bland annat Antti Tusikus Peto on irti-låt och han har också jobbat med Johanna Kurkela, Robin och Janna.

Hanna Kinnunen, tidigare Karjalainen, är en 35-årig skådespelare och musiker. Hon är mest känd från sin roll som Salla Laitela i tv-serien Dolda liv, nuförtiden jobbar hon som programledare på Radio Aalto.

Heimo Hatakka, 50, är en journalist som skriver sångtexter på sidan om jobbet på ET-lehti. Hatakkas låttexter har framförts av bland annat Anna Puu, Jonna Järnefelt och Jukka Leppilampi.

Jori Sjöroos, 39, är mannen bakom de flesta av PMMP:s låtar. Han både skrev och producerade den framgångsrika duons musik.

Jannika Wirtanen, 31, är kanske mera känd under sitt artistnamn Jannika B. Hon har gett ut två framgångsrika album på finska.

Det finns ett antal krav på de nationella jurymedlemmarna; bland annat får de inte vara anställda av Yle, de ska på något sätt jobba med musikindustrin, de får inte ha några kontakter till någon av låtarna som tävlar i Eurovisionen.

Finlands nationella Eurovisionsjury år 2016.
Bildtext Juryn ser på generalrepetitionen där också Petra Mede och Måns Zelmerlöw övar.
Bild: Yle / Hanna Othman

Juryn ser på generalrepetitionen dagen innan tv-sändningen och ger sina poäng enligt det framträdandet. Det gäller alltså för artisterna att vara skärpta två kvällar i rad. Finland röstar i semifinal ett och i finalen.

Hur klarade Sandhja sig?

Den nationella juryn får inte rösta på det egna landets bidrag. Men de såg förstås hur Sandhja klarade sig under generalrepetitionen.

- Tyvärr sjöng hon inte helt rent. Men hon hade bra energi, säger Hanna Kinnunen.

- Hon klarade sig superbra, det är alltid svårt att öppna showen. Men jag är helt säker på att hon kommer till finalen, säger Jannika Wirtanen.

Låten ska beröra

Jannika säger att Eurovisionen handlar om att hitta en bra låt, och hon gav poäng enligt vilken sång som berörde henne.

- Det är bättre att sjunga för fullt från sitt hjärta än att det är klockrent och tråkigt.

Nederländernas och Rysslands bidrag är de två uppträdandena som hon bäst kommer ihåg efter att ha sett på den första semifinalen.

Hur de olika jurymedlemmarna röstade avslöjas efter finalen på eurovision.tv.

Finlands Sandhja med Sing It Away tävlar i den första semifinalen tisdagen den 10 maj. Semifinal två sänds den 12 maj och final blir det den 14 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska på Radio Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln