Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle och DNA har slutit avtal om distribution av Yles HD-kanaler i marknätet

Från 2016
Logotyper för Yles HD-kanaler
Bild: Yle

Yle och DNA har undertecknat ett avtal om antenndistribution av Yles HD-kanaler från och med år 2017. Avtalet gäller tillsvidare till och med år 2026.

Alla Yles fyra HD- eller högupplösta kanaler syns gratis och okrypterade på VHF-området i DNA:s marknät. Sebarhetsområdet för DNA:s marknät täcker ungefär 85 procent av de finländska hushållen.

“Konkurrensutsättningen av distributionen för våra HD-kanaler gav ett bra resultat och samarbetet med DNA fortsätter. Nu kan Yle utveckla HD-antenndistributionen för tv tillsammans med en finländsk partner och bidra till att VHF-frekvensområdet utnyttjas effektivt. Via DNA:s antenndistribution finns Yles HD-kanaler tillgängliga i en stor del av de finländska huhållen redan nu, även om vi först år 2020 kan erbjuda HD via antenn i hela landet”, säger Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö.

“På DNA har vi målmedvetet främjat HD-utbudet i de finländska hemmen via vårt tv-nät. Yles HD-kanaler är en viktig del av det här utbudet. Avtalet vi nu ingått om distribution av Yles HD-kanaler i vårt marknät gör det möjligt för oss att fortsätta ett långsiktigt utvecklingsarbete och se till att Yles hela utbud kan följas i högklassig HD-kvalitet också i antennhushållen”, säger Jarno Haikonen, som är direktör för DNA:s nöjesaffärsverksamhet.

Yles HD-kanaler har följande kanalplatser i DNA:s marknät

  • Yle TV1 HD 21
  • Yle TV2 HD 22
  • Yle Fem HD 25
  • Yle Fem HD 27

För att kunna motta kanalerna krävs en VHF-antenn som är riktad mot DNA:s marknät, och för att kunna se kanalerna behövs en Antenna Ready HD-certifierad mottagare.

Hela Finland övergår till HD våren 2020

Hela Finland går in i HD-eran då sändningarna i standardkvalitet, SD-sändningarna, upphör 31.3.2020. Efter det syns högupplösningssändningarna i det markbundna nätet i hela Finland med en Antenna Ready HD-apparat. Fram till våren 2020 fortsätter alltså tv-sändningarna i standardkvalitet i marknätet.

Yle har erbjudit sina kanaler i HD sedan 2011 och före utgången av 2016 kommer Yles hela tv-programproduktion att vara HD-kvalitet.

Yles tv-kanaler finns i bred utsträckning tillgängliga i högupplöst format

  • Yles tv-sändningar finns tillgängliga i HD på Yle Arenan.
  • Alla Yles tv-kanaler finns tillgängliga i HD-format i de finländska kabel- och IPTV-operatörernas kanalutbud.
  • I marknätet syns Yles samtliga fyra HD-kanaler på DNA:s VHF-område
  • Yle TV1 HD och Yle TV2 HD syns också i Canal Digitals satellitdistribution.

För mera information:
Janne Yli-Äyhö, produktionsdirektör, Yle, tfn 0400 410 698, janne.yli-ayho@yle.fi
Jarno Haikonen, direktör för nöjesaffärsverksamhet, DNA Ab, tfn 044 044 2058, jarno.haikonen@dna.fi
DNA:s kommunikation,tfn 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Diskussion om artikeln