Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

#FixaSibbo fixar Sibbo

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 12:38.
klotteri i gamla stan i Borgå
Bildtext Fixarpatrullen kan t.ex. ge sig i kast med klotter på väggar och andra offentliga platser
Bild: YLE/Josefine Klemets

Har trafikmärket lutat i åratal? Stör trädgrenar sikten i en korsning? Har någon klottrat på skolhusets vägg?

Nu går det att få sådana saker åtgärdade i Sibbo. Fixarpatrullen i Sibbo tar hand om saken.

Kommunen har nämligen startat en grupp under namnet Fixarpatrullen. Patrullen ska reparera och fixa samt rätta till saker som behöver ses över.

Fotografera och dela

Sibboborna kan tipsa Fixarpatrullen genom att ta ett foto på saker som behöver fixas, dela fotot på Facebook, Twitter eller Instagram med platskoordinater och hashtaggen #fixasibbo.

– Tanken är att höja det allmänna intrycket av Sibbo. Till exempel en sned skylt eller flagnad målarfärg kan ha stor inverkan på landskapet och på hur man upplever närmiljön. Det här är ett vettigt sätt att fixa sådant som stör kommuninvånarna samtidigt som vi stödjer sysselsättningen, säger kommundirektör Mikael Grannas.

sibbo startade en fixarpatrull 11.05.16
Bildtext Kampanjens logotyp.
Bild: Sibbo kommun

Långtidsarbetslösa sysselsätts

Fixa Sibbo-patrullen fungerar under verksamhetscentret Vägskälet. Man strävar således till att anställa långtidsarbetslösa i patrullen. Patrullen rör sig i Sibbo med en paketbil med texten Fixa Sibbo klistrad på sidan.

Utöver de sociala medierna kan man tipsa om ett reparationsbehov per telefon (040-191 6055) eller skriva på webbplatsen fixasibbo.fi.

En begäran om reparation kan också skickas utan foto. Huvudsaken är att man berättar exakt vad som behöver fixas och var det ligger.

Kommuninvånare får också fixa

– En kommuninvånare kan också själv delta i att fixa Sibbo och skicka ett foto om det som fixats med hashtaggen #fixasibbo. En trivsam närmiljö är upp till oss själva, säger Grannas.

Om det kommer in en reparationsbegäran som kräver professionellt arbete eller mer planmässigt underhåll, så styrs begäran till kommunens avdelning för teknik och miljö.

Meningen är att Fixa Sibbo ska fungera i minst två år. Efter det ska man bedöma om verksamheten kan fortsätta.

– Fixa Sibbo innebär ett nytt sätt att sammanföra och engagera kommuninvånare, sysselsätta folk och använda sådana elektroniska kanaler där kommuninvånarna finns från tidigare. De här elementen har inte tidigare sammanförts på det här viset, säger Grannas.

Diskussion om artikeln