Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda i bomddåd mot shiastad i Bagdad

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 17:44.
Bagdad.

I Iraks huvudstad Bagdad har minst 64 personer dödats då en bilbomb exploderade på ett livligt torg på onsdagsmorgonen.

Minst ett åttiotal människor har skadats, uppger sjukhuskällor och polis. Flera av de skadade har skadats mycket allvarligt och dödssiffran befaras stiga.

Bomben var gömd i en flakbil som transporterade grönsaker och den exploderade invid en skönhetssalong. En stor del av de omkomna är kvinnor och barn.

Bomben exploderade i den så kallade Sadr-staden i nordöstra Bagdad. Sadr-staden är ett shiamuslimskt område.

I februari dödades fler än 70 personer i två bombattacker som utfördes samtidigt i samma område som nu utsattes för en terrorattack.

Terrornätverket Islamiska Staten IS säger sig ligga bakom dådet. IS har utfört flera liknande attacker i shiamuslimers bostadsområden i Bagdad och på andra håll i landet.

IS kontrollerar områden i Irak men har tvingats retirera på flera områden då irakiska säkerhetstrupper återtagit områden. Bland annat Ramadi i Anbarprovinsen återtogs av IS tidigare.

Högt uppsatt IS-ledare dödad

På tisdagen meddelade USA:s försvarshögkvarter Pentagon att en av de högst uppsatta ledarna för IS Irak dödats i den amerikanskledda koalitionen flygangrepp i Anbarprovinsen väster om Irak.

Talespersonen för Pentagon meddelade att Abu Waheed och tre andra IS-medlemmar dödades den 6 maj då

Abu Waheed har upprepade gånger tidigare antagits vara död men uppgifterna har varje gång dragits tillbaka.

Abu Waheed var född 1986 och han hade studerat IT-teknologi. Flera sakkunniga har sagt att Abu Waheed räknades som en stigande ”stjärna” inom IS.

Diskussion om artikeln