Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Trolla med din ålder!

Från 2016
Sami Sykkö, Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.
Bildtext Gissa åldern - hur du klär dig påverkar hur människor bedömer din ålder. Här har modeexpert Sami Sykkö stylat Sonja och Mårten till yngre upplagor av sig själva.
Bild: Yle/Parad Media

Hur ska vi tänka kring ålder och klädsel? ”Klä dig snyggt för din ålder” eller strunta i konventioner och klä sig precis som man vill oavsett ålder?

Kanske kan man säga att det här finns två skolor: de som vill klä sig enligt utbudet i den avdelning i klädaffären som är avsedd för personer i en viss ålder, och de som tycker att mode är en kul grej och till för alla och struntar i normer och rekommendationer.

Oavsett vilket, så påverkar vår klädsel hur andra människor uppfattar oss. Ändå är det sällan vi funderar på vilket budskap vi ger med våra kläder.

Elastiska byxor, glasögonsnören, tjocka beiga strumpbyxor, stödstrumpor och kappa på postorder kan vara varningssignaler för dig som vill undvika att du på grund av din klädsel uppfattas som äldre än du egentligen är.

Djurmönstrat hot or not?

Många stylister varnar också oss som inte ”längre är så unga” att undvika djurmönstrat, som till exempel leopardmönster. Men allt är ju fråga om plagg, skärning och hur man bär upp det – mode handlar ju inte om några lagar som slaviskt måste följas, utan om åsikter som råkar vara gällande för tillfället.

Det är såklart fritt fram att strunta stylisternas rekommendationer, men för dem som vill ha lite hjälp på traven så finns det en hel del tips och råd som är värda att begrunda.

Hur kan man då ge mer trovärdighet åt en yngre person som vill ge ett moget intryck? Eller hur kan man klä sig ungdomligare utan att det blir pinsamt? Sami Sykkö, expert inom stil, mode och skönhet besökte programmet Efter Nio på Yle Fem för att ge några goda råd beträffande mode kontra ålder.

– Kläder definierar oss alltid. De avgör om vi uppfattas som rika, fattiga, seriösa, slarviga och hurudan livsstil vi har. Så det är ganska självklart att de också påverkar om vi ser yngre eller äldre ut än vår egentliga ålder, säger Sami.

Sami Sykkö, Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.
Bildtext Ja, ni ser ju själva: Sonja och Mårten eller Tant Sonja och Farbror Mårten?
Bild: Yle/Parad Media

De avgörande detaljerna

Accessoarer är små men viktiga detaljer ifall man vill påverka vilket intryck man ger. Till exempel glasögon kan hjälpa eller stjälpa då det kommer till åldersuppfattning. De kan också avgöra om du uppfattas som mjuk, hård, manlig, kvinnlig och så vidare. Dessutom ska brillorna också matcha din övriga stil, ditt ansikte och din hudfärg.

Ett ganska enkelt knep för att se yngre ut, är att använda sig av dynamiska, starka färger.

Om du till exempel klär dig i klarrött ger du ett mycket glatt och piggt intryck, vilket undermedvetet förknippas med ungdom.

Frisyren påverkar även den hur du uppfattas, ja hela din personlighet kan ändras i och med vilken slags frisyr du har. En tumregel brukar vara att volym ger en ungdomligare look.

Ifall man å andra sidan vill se äldre ut, så är det lätt att fixa just med hjälp av till exempel glasögon, frisyr och färg, snitt och material på kläderna.

Individualism framom ålder

Men det är inte bara det att man ser äldre ut ifall man klär sig på ett visst sätt, eller ifall man har en viss frisyr eller otidsenliga glasögon.

– Man känner sig också äldre. Kroppsspråket och hela ens habitus ändras ifall man klär sig äldre eller yngre än vad man är, konstaterar Sami.

En välkommen trend tycks dock vara att det idag inte är så viktigt som tidigare att man ser yngre ut än vad man är, utan att man ser personlig ut.

– En stark personlighet är definitivt intressantare än ålder, säger Sami.

Oavsett ålder eller personlighet kvarstår ändå sanningen om att man skall klä sig i det man känner sig bekväm i. Och vill man ha hjälp med att känna sig både bekväm och modemedveten så finns det alltid hjälp att få.

Efter Nio om mognad, torsdagen den 12 maj 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln