Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonen mot gänget som visar att 16 VM-lag är för många

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 19:12.
Juuse Saros vaktar Finlands mål mot Ungern i kväll.
Bildtext Juuse Saros vaktar Finlands mål mot Ungern i kväll.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Finland har inlett VM med tre segrar och 14–5 i målskillnad. Ungern har tre förluster med totalt 4–17 i baken. Hur det går när länderna i kväll för första gången möts i VM-sammanhang är en onödig fråga.

Finland–Ungern

S:t Petersburg, kl. 20.15.

Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats med Janne Isaksson och Christoffer Herberts från klockan 19.45.

Finlands förutsättningar:

Har tre raka segrar i VM, och räknar man med träningsmatcherna inför turneringen har lejonen vunnit sju matcher i rad. Det här laget har en sådan stabilitet att det inte finns någon risk för nån flopp mot Ungern.

Nivåskillnaden mellan trupperna är enorm, och det enda som kan ställa till det för Finland är en grov underskattning av motståndaren. Men med Kari Jalonen som tränare och ett lag som kryllar av hårt arbetande slitvargar finns det ingen risk för det.

Lejonen gör ett par ändringar jämfört med senast. I mål spelar Juuse Saros karriärens andra VM-match, i fjol höll han nollan mot Slovakien i debuten. Niklas Bäckström är reserv medan Mikko Koskinen ser matchen från läktarplats.

Av utspelarna går Tommi Kivistö in i Finlands uppställning och bildar troligen backpar med sin rumskompis Anssi Salmela. Lasse Kukkonen är lätt skadad och vilar, enligt lejonledningen som en ren "försiktighetsåtgärd".

Några ändringar i kedjorna görs inte, Mikko Rantanen och Jani Lajunen får fortfarande vänta på att få sina namn i VM-rullorna.

Ungerns förutsättningar:

Spelar A-VM för första gången sen 2009. Den gången blev det en klar jumboplats efter sex förluster på sex matcher och minus 23 i målskillnad. Absolut ingenting tyder på en annan utgång i år.

Ungern har hittills förlorat med 1–4 mot grannen Slovakien, med 1–7 mot ett Kanada som gick för halv maskin och i går kväll med 2–6 mot Frankrike.

Ungrarnas material räcker helt enkelt inte till för A-VM. Truppen har bara två spelare från högklassiga ligor, yttern Vilmos Gallo gjorde nio poäng för Linköping i SHL och anfallskollegan Balasz Cebok stod för 14 poäng på 46 matcher för KalPa i den finländska ligan.

Resten av spelarna håller till i ligorna i Ungern, Österrike, Italien, Frankrike och Tyskland. En spelare kommer från tjeckiska tvåan medan backen Péter Zsombor Garát den gångna säsongen spelat i den amerikanska gymnasieserien (!).

De ungerska spelarna får i kväll ännu ett minne för livet, men det är dumt att tro att de ska kunna utmana lejonen.

Släng ett öga på:

Frank Banham.
Senast Jokerit blev mästare var 2002. Då gjorde kanadensaren Frank Banham åtta mål i slutspelet på vägen mot FM-guld. Ett par år senare var han tillbaka i Finland och plockade säsongen 2004-05 poängen 24+25=49 för SaiPa.

Spel i Schweiz, Österrike, Sverige, Slovenien och Kroatien följde innan han 2012 flyttade till ungerska Székesfehérvár. Nu är 41-åringen ungersk VM-spelare och gjorde dessutom lagets mål mot Slovakien.

Zoltan Hetenyi.
Mera Jokeritkoppningar. Målvakten Hetenyi såg gårdagens förlust mot Frankrike från läktarplats vilket tyder på att han får starta mot lejonen i kväll.

Hetenyi spelade 7 ligamatcher för Jokerit säsongen 2011-12, med utmärkt resultat. Mestis är också en bekant serie efter spel med Kiekko-Vantaa och LeKi. Men genombrottet kom aldrig. Under en sväng till USA söp han bokstavligen bort sig, och keepern håller i dag till hemma i Ungern.

Visste du att:

Ungerns chefstränare Rich Chernomaz är till vardags klubblagstränare för Löwen Frankfurt i tyska tvåan. Som spelare blev kanadensaren aldrig något stort namn utan fick nöja sig med totalt 51 matcher i NHL för New Jersey och Calgary.

Men Chernomaz har faktiskt ett VM-brons i prisskåpet. Under Finlands guldvår 1995 deltog inga NHL-spelare, vilket gav AHL-forwarden Chernomaz en plats i Kanadas trupp som i Globen slutade trea efter Finland och Sverige.

Finlands laguppställning:

Mikael Granlund – Mikko Koivu – Sebastian Aho
Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Leo Komarov – Jarno Koskiranta – Mika Pyörälä
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Teemu Pulkkinen

Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Esa Lindell – Ville Pokka
Atte Ohtamaa
Anssi Salmela–Tommi Kivistö

Juuse Saros
(Niklas Bäckström)

Herberts tips:

Att Finland vinner är fullständigt givet, frågan är bara med hur mycket.

Det finns också läge för finländarna att lyckas med saker de inte gjort hittills i VM. Som att hålla nollan. Göra ett backmål. Och sätta ett hattrick. Vi säger 8–0 till Finland.

Texten uppdaterad vid 18.30 med nyheten om att Lasse Kukkonen står över Ungernmatchen.

Diskussion om artikeln