Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Vinsttippade Dami Im: "Världen vänds upp och ner för mig"

Från 2016
Uppdaterad 14.05.2016 22:45.
Dami Im, Australiens bidrag i ESC 2016
Bildtext Dami Im, Australiens bidrag i Eurovision Song Contest 2016.
Bild: Yle/Roger Silfvast

Dami Im har tagit sig ända från Australien för att tävla i Eurovision Song Contest. Låten Sound of Silence är ett av de vinsttippade bidragen.

Hon bor i Brisbaneområdet, har kängurus i trädgården och gillar att fika. 2015 deltog landet "down under" som en specialare eftersom tävlingen firade 60-årsjubileum. Då trodde alla att det var en engångsföreteelse.

Nu är Australien tillbaka även i år. Det kan tyckas konstigt men Eurovisionen har alltid varit stor i Australien - detta trots att TV-sändningen börjar vid femtiden på morgonen. European Broadcasting Union vill exportera Eurovisionskonceptet till Asien.

Får du många frågor om varför du deltar i Eurovision Song Contest?

- Ja det får jag. Australien har haft en lång kärlekshistoria med Eurovisionen och programmet har sänts sedan åttiotalet. Man anordnar eurovisionsfester och tittar med sina vänner. Jag antar att man vill nå ut till en större TV-publik och därför blev vi inbjudna även i år. Jag tycker det är fantastiskt att fler länder får delta och jag känner mig oerhört hedrad som vara med.

Vann X-Factor 2013

Dami Im är född i Sydkorea och flyttade med föräldrarna till Australien när hon var nio år.

Sjunger du även på koreanska?

- Då och då händer det och jag har medverkat i koreansk TV men huvudsakligen uppträder jag i Australien och då blir det på engelska.

Piano är Damis första instrument och att hon behärskar instrumentet fick vi höra i samband med en mottagning som den australiensiska ambassaden höll för henne.

- Jag började spela klassisk musik när jag var fem år. Sen blev jag kär i popmusik. Sjöng för mig själv i sovrummet och så vidare. 2013 vann jag X-Factor och nu är jag här i Eurovisionen. Fortfarande trivs jag bäst när jag får sjunga, sittande bakom pianot.

Vilka är dina musikaliska förebilder?

-Kylie Minogue och hennes syster Dannii, om jag nämner någon från Australien. Mariah Carey har influerat mig mycket som tonåring. Amy Winehouse är en annan artist som jag lyssnar på. Min musikstil är nog ganska varierad.

När du inte deltar i Eurovision Song Contest, hur ser din dag ut?

- De senaste månaderna har det enbart varit förberedelser inför Eurovision Song Contest. I normala fall när jag är hemma så gillar jag matlagning. Mest koreanska rätter som min mamma lärt mig. Jag tillbringar tid med min man, resten av familjen, vänner. Jag tycker om att äta och gillar att sitta på caféer.

- Här i Sverige har jag ätit köttbullar, naturligtvis, och så har jag ”fikat”. I vintras var jag en vecka i Stockholm och undrade var alla människor fanns. Nu när jag här igen, det är soligt och varmt. Nu har människorna kommit tillbaka och alla sitter ute och fikar. I Australien får vi alltid höra att vi ska sitta i skuggan på grund av hudcancerrisken. Här är det tvärtom. Alla vill sitta i solen.

Nära naturen

Nu får du chansen att vara turistambassadör för Australien. Om vi kommer och hälsar på dig – vad får vi inte missa?

- Australien är så annorlunda och långt från Europa - jag säger naturen och stränderna. Vi har massor med vackra, oexploaterade stränder, turkost vatten och ett fantastiskt djurliv. Jag har faktiskt kängurus i min trädgård. Vi lever väldigt nära med i naturen.

Du har en fantastisk sång och är favorittippad. Vad händer om du vinner?

- Världen vänds upp och ner för mig. Om jag vinner önskar jag att jag kunde ta Eurovisionen till Australien och bjuda in er alla men det blir svårt att organisera. Jag kommer förmodligen att resa mer till Europa och förhoppningsvis vänja mig vid jetlagen.

Enligt reglerna från European Broadcasting Union, EBU, kan tävlingen inte anordnas i Australien. Vid en eventuell vinst blir det i så fall en samproduktion mellan Australiensiska SBS och ett europeiskt TV-bolag någonstans i Europa. Vilket land vet man inte i nuläget.

De Eurovisa: Dami Im om att vinna ESC - Spela upp på Arenan

Fem korta frågor till Dami Im

Favoritfärg?
- Grönt.

Antal skor i garderoben?
- Åhhh – kanske 50. Jag har inte räknat.

Hur många handväskor?
- Ännu svårare. Jag försöker behärska mig när det gäller handväskor. Jag har tio bra som jag använder kontinuerligt.

Favoriträtt?
- Kimchi och Bibimbab.

Favoritdesigner?
- Steven Khalil som är en av Australiens främsta när det gäller klänningar. Han har designat min klänning som jag kommer att ha i Eurovisionen. Aurelio Costarella är en annan australiensisk favorit.

Australien tävlar i semifinal 2, torsdag 12 maj.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Diskussion om artikeln