Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Längre väg till postlådan i hela huvudstadsregionen

Från 2016
Postlådor vid vägrenen i Köklax
Bildtext Bland annat här i Köklax har man på Postens begäran lagt upp nya centraliserade postlådor.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Sedan 1970-talet har Posten centraliserat postlådor på landsbygden. Nu fortsätter samma trend i tätorten: också villaområdena i huvudstadsregionen får flera brevlådor samlade på samma ställe vid vägrenen.

Bland annat i Köklax i Esbo har man hunnit sätta upp nya postlådor i vår. I de områdena som inte hinner få nya lådor i år, fortsätter arbetet nästa vår.

Alla villaområden får postlådor vid vägrenen

Tanken är att alla villaområden i huvudstadsregionen ska ha sina postlådor vid vägrenen och inte vid de enskilda husen. Flervåningshusen har sina brevinkast och berörs inte, och de flesta radhusbolag har redan i dag sina postlådor centraliserade på ett ställe.

Femtio meter är inte en särskilt lång sträcka. Jag vill ändå inte förringa kundens känsla av att servicen blir sämre.

Jukka Sauramäki, Posten

Minskar arbetsolycksfallen

Orsakerna till att Posten vill göra de här förändringarna är många: de effektiverar postiljonernas arbete, minskar risken för arbetsolyckfall och sparar på miljön eftersom brevutdelaren slipper stanna många gånger och starta bilen på nytt.

Arbetssäkerheten är en stor utmaning för oss. Också den här förnyelsen är ett sätt att förbättra tryggheten på arbetsplatsen.

Jukka Sauramäki, Posten

Arbetsolyckfallen handlar bland annat om halka: ju färre gånger brevutdelaren måste stiga ur bilen vintertid, desto färre halkolyckor. Dessutom slipper postiljonen backa ut från trånga gårdar och risken för krockar minskar.

- Arbetssäkerheten är en stor utmaning för oss. Vi satsar också på bland annat halkskydd och på att arbetet ska utföras noggrannt, men också den här förnyelsen är ett sätt att förbättra tryggheten på arbetsplatsen, säger områdeschef Jukka Sauramäki vid Posten.

Mycket respons

I tätorten får postlådan ligga högst femtio meter tomten. I verkligheten ligger en postlåda i tätorten ändå sällan mer än 30 meter från tomten. I glesbygden är avstånden betydligt längre.

- Det kommer nog en hel del respons. Femtio meter är inte en särskilt lång sträcka. Jag vill ändå inte förringa kundens känsla av att servicen blir sämre, säger Jukka Sauramäki.

Betalar du extra kan du behålla postlådan vid husväggen

Den som prompt vill ha sin postlåda vid husväggen kan också i fortsättningen få njuta av den lyxen. Det gäller bara att ta kontakt med Posten, så ordnar sig saken mot en extraavgift.

- Vi är inte ute efter att jäklas med någon, säger Sauramäki.

Äldre personer och personer som har svårt att röra sig får posten ända hem utan några specialavgifter.

Diskussion om artikeln