Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vilda Förlag nytt finlandssvenskt förlag

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 20:23.
En uppslagen bok
Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press

Ett nytt finlandssvenskt förlag, Vilda Förlag, har sett dagens ljus.

Bakom förlaget står en grupp skrivande kvinnor.

Gruppen består av Henrietta Clayhills, journalist och regissör; Monika Fagerholm, författare; Katarina Fagerström, socialarbetare och psykoterapeut; Sofi Koivula, aktivist och expert i flyktingfrågor; Birgitta Stenius-Mladenov, diplomat och pensionerad ambassadör; Keth Strömdahl, författare och kreativ mångsysslare och Puck Sumelius, översättare.

- Förlaget är tänkt för att stöda författare att komma ut med sina böcker på ett lite annorlunda sätt än hur det för tillfället sker i Svenskfinland. Vi vill ge skribenten mera stöd för det är en sårbar process, säger Katarina Fagerström.

Tre böcker i höst

Förlagets första utgivning består av tre böcker, de ges ut hösten 2016. Det är fråga om romaner av Birgitta Stenius-Mladenov, Henrietta Clayhills och Ylva Perera. För Clayhills och Perera del är det fråga om en debutroman.

Förlaget tar också emot manus också av andra skribenter och begränsar sig inte till någon viss genre. Det får gärna vara lite vilt och inte nödvändigtvis så finslipat, säger Fagerström. Meningen är att ge författaren stöd genom processen och få ut boken, bland annat med hjälp av en professionell redaktör som förlaget redan har anlitat.

Bra med bredd

Vilda Förlag startade ursprunligen som ett andelslag. Kvinnorna bakom förlaget lärde känna varandra på författaren Monika Fagerholms skrivkurs och har hållit kontakt sedan dess. Ingen har bundit sig till att ge ut böcker enbart via Vilda.

Målgruppen är i första hand de finlandssvenska läsarna och de böcker som ges ut i höst säljs åtminstone på bokmässan, säger Fagerström.

Kommer Vilda att utmana de två större förlagen, Sets och Förlaget?

Det återstår att se, säger Fagerström.

- Men det är viktigt med mångfald och bredd inom litteraturen också i lilla Svenskfinland. Att det inte är bara är några få som leder och formar utbudet av böcker.

Birgitta Stenius-Mladenov
Bildtext Birgitta Stenius-Mladenov
Bild: Birgitta Stenius-Mladenov
Kändes bättre än jag trodde att göra en dokumentär om något jag själv är delaktig i, säger regissören Henrietta Clayhills, själv en i gruppen med nio skrivande kvinnor.
Bildtext Henrietta Clayhills
Bild: Långfilm productions
Närbild på studerande Ylva Perera utanför polisstationen
Bildtext Ylva Perera