Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

För dyrt att arrangera evenemang på Konstfabriken

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 12:18.
Dörrar och tegelvägg utanför Avanti-salen i Konstfabriken
Bildtext Avanti-salen i Konstfabriken.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Lokala kulturaktörer i Borgå har ofta inte råd att hyra in sig i Konstfabriken. Det beror bland annat på prissättningen och att antalet platser i salarna är för litet. Bildningsnämnden ska fundera på hur man råda bot på problemet.

Konstfabrikens verksamhet ligger under lupp då bildningsnämnden i Borgå möts på torsdag kväll.

Det finns en ny strategi för hur Konstfabriken ska verka och utvecklas under de kommande fyra åren. Principerna för verksamheten ska dryftas i nämnden.

– Jag skulle vilja att bildningsnämnden kraftigare tar ställning till Konstfabriken eftersom den är ett viktigt kulturhus för Borgåborna. Därför är det också viktigt att Borgåborna får vara med och besluta om hur den används, säger kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen.

Hangös kulturdirektör Merja Kukkonen
Bildtext Arkivbild av Merja Kukkonen.
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Kukkonen menar att alla typer av kultur ska rymmas in i Konstfabriken, inklusive möten och kongresser.

Det som är nytt nu är en önskan om att också lokala aktörer ska ha möjlighet att använda lokalerna.

Inte råd med hyran

Kultur- och fritidstjänsterna vill kunna påverka hur mycket det kostar att ordna evenemang på Konstfabriken genom en ny verksamhetsmodell.

Event Factory hyr ut lokalerna, och hyran baserar sig på affärsekonomiska principer. Systemet är annorlunda jämfört med bland annat användning av idrottslokaler, säger Kukkonen.

– Alla aktörer inom den kreativa branschen har inte råd att använda Konstfabriken. Vi inom kultur- och fritidstjänsterna är i samma situation.

Det är alltså ofta svårt för lokala aktörer att täcka kostnaderna för ett evenemang på grund av hur mycket Event Factorys salar, tjänster och teknik kostar – trots att Borgås kultur- och fritidstjänster bidrar med hyresunderstöd.

För få sittplatser i salarna

En orsak är att det finns för få platser i salarna i relation till hur mycket det kostar att hyra in sig.

– Avanti-salen har 560 platser. Då man måste betala hyra och betala för tekniken så kan det kosta 10 000 euro att ordna ett evenemang där, säger Merja Kukkonen.

Det här betyder problem till exempel för större ensembler som ger en klassisk konsert. Hyran och tekniken kostar så mycket att man får tumma på lönerna för artisterna i stället.

– Mängden platser kan ökas bara genom att ta bort alla stolar så att man står och inte sitter. Då kan man ta in en större publik i samband med underhållningskonserter och det fungerar väldigt bra.

Konstfabriken i Borgå utifrån
Bild: Yle/Robin Halttunen

Kukkonen tillägger ändå att säkerhetsföreskrifterna sätter begränsningar för hur många personer som får vistas i salarna.

Ett annat förslag är att kultur- och fritidstjänsterna kunde investera i en del av den viktigaste tekniken som krävs för att ordna evenemang på Konstfabriken.

– Då behöver man inte hyra varje liten mikrofon alla gånger. Det blir billigare om staden själv äger en liten helhet, säger Kukkonen.

Diskussion om artikeln