Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är Jakobstadstjejen SAARA nästa Simon Cowell?

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 17:00.
Sara Forsberg 2016
Bild: Claudia Rybin/Yle

SAARA, alltså Jakobstadstjejen Sara Maria Forsberg, har haft fart på sedan hennes karriär sparkade igång och hemorten ersattes snabbt av Los Angeles; men resan har varit turbulent. Nu förnyar hon sig själv. Och är SAARA nästa Simon Cowell ... ?

I våras lämnade SAARA den inflammerade situationen på skivbolaget Capitol Records bakom sig och är som bäst på besök i Finland för att marknadsföra sin nya musik – något hon väntat på väldigt länge. Men det händer också på tv-fronten; från och med i höst ska SAARA medverka i Talent Suomi som en av domarna tillsammans med Jari Sillanpää och Sami Hedberg.

SAARA lämnar alltså det gamla och trista bakom sig och börjar ett splitternytt, spännande kapitel i sitt liv. X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen träffade henne för att klargöra vad den mytomspunna skivbolagstvisten egentligen gick ut på hur hon nu återuppfinner sig själv som artist.

Sara Forsberg med Stiftelsen 2016
Bild: Claudia Rybin/Yle

Har du upplevt att du blir riven åt alla håll?

- Jo, jag har ingen fritid. Jag har inte ens haft tid att åka hem till Österbotten, men kanske det lyckas under nästa resa.

- Det känns jätteilla. Men jag hinner se min familj senare. Jag såg dem senast under julen och så länge jag kan träffa dem några gånger i året sä räcker det för mig. Självklart skulle jag vilja se dem oftare.

Jag förväntar mig nog att få se äkta talang.

― SAARA

SAARA har under sitt besök till Finland haft chansen att träffa sina kommande domarkollegor i Talent Suomi, alltså Jari Sillanpää och Sami Hedberg.

- Vi spelade in trailern för programmet några dagar sedan och då träffade jag dem för första gången. Jag var lite nervös, men vi kom bra överens från första början. Det blev ingen pinsam tystnad – skämten flög och det kändes bra. Jag kan knappt vänta på att få börja filma showen.

Hurdan domare tror du att du är - är du sträng som Simon Cowell?

- Alla frågar mig det där. Jag har ingen aning! Jag har lite funderat att jag kanske är lite som Simon. Det är inte lätt att göra ett intryck på mig och jag vill se något på riktigt häftigt. Jag förväntar mig nog att få se äkta talang, fast det inte skulle vara något superspeciellt. Sådana människor som har mod att kasta sig in i det och vara sig själva.

Shower som Talent Suomi präglas av snyfthistorier, men SAARA är lika svårt övertygad som imponerad.

- Det är roande hur de här historierna planeras, hur de ska berättas och hur tittarna ska reagera. Men det är så det funkar i show business. Snyfthistorier har en effekt på mig om de är äkta och inte påklistrade.

- Det skiner vanligtvis igenom om de inte är äkta - är det något som verkligen berör den människan eller berättar den det bara för extra poäng?

Återupfinner sig själv som artist

Sara Forsberg 2016
Bildtext SAARA.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Nu vill jag koncentrera mig på ny musik och det nya jag, det äkta jag – och det jobbar jag för nu.

― SAARA

Det har knappast undgått någon att SAARA nyligen hamnat i en krånglig situation med sitt skivbolag Capitol Records. Men det är få som vet vad som egentligen hände. Vi tog reda på.

- Jag var signad till Capitol Records då min huvudproducent Rodney Jerkins och skivbolaget hamnade i en konflikt. Det ledde till att Rodney lämnade skivbolaget och jag blev utan producent. Jag kunde inte göra musik utan Rodney på grund av avtalet och han vägrade att släppa det. Capitol Records ville ändå se mig göra musik och bli framgångsrik så de lät mig lämna bolaget.

- De kunde ha hållit mig kvar utan någon vidare orsak och då skulle jag aldrig ha fått producera ny musik. Det kändes skönt att de släppte mig. Det hade varit en inflammerad atmosfär redan en längre tid där. Det känns bra att äntligen vara självständig och göra sådan musik som jag vill.

SAARA hann släppa en låt under sin tid på Capitol Records, Ur cool. Trots att låten blev en hit och satt SAARA på kartan så tycker hon illa om den.

- Här kommer det just fram hur stora skivbolag skapar artister och varumärken. Jag hade inte så mycket att säga i saken – vi måste bara publicera låten. Men det här är en del av min historia. Jag tycker inte om låten, men nu vill jag koncentrera mig på ny musik och det nya jag, det äkta jag – och det jobbar jag för nu.

Så du kommer säkert inte att uppträda med Ur cool på spelningar?

- Antagligen inte. Kanske som ett skämt om tio år.

I don’t wanna take it slow, baby!

― SAARA

SAARA har inte släppt ny musik på närmare två år, men medverkade i fjolårets sommarplåga Vauvoja tillsammans med den finska artisten Kasmir. Väntan är ändå över riktigt snart. Den 27 maj kommer SAARA att släppa en EP med tre låtar, en av dem är The urge. Vad handlar den om?

- Det är en danslåt med högt tempo och är lite nostalgisk. Den handlar om det när man träffar någon härlig person och är otålig, men den andra vill ta det långsammare.

- Det här har hänt mig flera gånger, egentligen med alla pojkvänner. Jag blir för ivrig i början och killen blir lite skrämd. Därför ville jag skriva en låt om det. ”I don’t wanna take it slow, baby!”.

Har du flera låtar på lut?

- Helt sjukt många har jag haft. Några av de gamla låtarna har vi behållit. Då vi lämnade skivbolaget bestämde vi oss att glömma största delen och börja om från början. Vi gjorde mycket ny musik och The urge är ett exempel.

Kolla här hur det gick då SAARA lekte "Tre saker på fem sekunder" med Stiftelsen.

Visa videon på Facebook

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln