Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla hälsar på varandra i Västanfjärd

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 07:49.
Bodar på Kalkholmen i Västanfjärd
Bild: Yle/Nina Bergman

Lammalaviken glittrar i solen, Eugenia och Inga ligger förtöjda vid Kalkholmens brygga och i krogen Eugenia uppe på kullen håller Åke Sirén på och ställer i ordning i köket.

Det är en vanlig dag i Västanfjärd.

Tor Sjölund på segelfartyget Eugenia
Bildtext Jakten Eugenias skeppare Tor Sjölund
Bild: Yle/Nina Bergman

Brandkårsveteranerna jobbar med ortens naturstigar, jakten Eugenias skeppare Tor Sjölund ställer i ordning ombord på Västanfjärds stolthet och en del av byarådets medlemmar deltar i Yle Åbolands direktsändning från Västanfjärd.

Segelfartyg invid Kalkholmen i Västanfjärd
Bild: Yle/Nina Bergman

- Här i Västanfjärd har vi en stämning som är glad och vänlig. Västanfjärd är en liten ort och för att kunna bo och trivas här har vi i alla tider försökt hjälpa varandra, förklarar Gunnevi Vesterlund, ordförande för Västanfjärds byaråd.

Gunnevi Vesterlund på Kalkholmen i Västanfjärd
Bildtext Gunnevi Vesterlund.
Bild: Yle/Nina Bergman

Talkoandan i Västanfjärd är stark. Det finns åtminstone tjugo olika föreningar på orten och till exempel sommarens händelsekalender är fullspäckad.

Drömmarnas Västanfjärd

Åke Sirén är färsk företagare och krögare på Kalkholmen och krogen Eugenia. Han flyttade till Västanfjärd för ett år sedan.

- Jag har haft tre drömmar. En var att ha ett eget band och den drömmen har jag uppfyllt. Den andra drömmen var att öppna en egen krog och den tredje är att ordna konserter. Nu har jag kommit halvvägs kan man säga, förklarar Åke Sirén.

Kati Sandelin och Åke Sirén har öppnat krogen Eugenia
Bildtext Kati Sandelin och Åke Sirén.
Bild: Yle/Nina Bergman

Krogen öppnade i Åkes regi under vårvintern och har kommit väl i gång.

- Jag vet inte varifrån alla människorna kommer, säger Sirén och skrattar.

Drömmen om att ordna konserter uppfylls åtminstone delvis i sommar då Kalkholmsfestivalen debuterar den 11 juni.

Åboländsk förmiddag: Direkt från Västanfjärd - Åke Sirén och Kati Sandelin har tagit över krogen på Kalkholmen

Programmet är inte längre tillgängligt

Kalkholmen ska bli Västanfjärds vardagsrum

Från att tidigare ha varit en självständig kommun med eget kommunkansli, kommundirektör, tjänstemän och politiker sköts det mesta på orten nu av frivilliga och i spetsen för föreningarna och frivilligarbetet går Västanfjärds byaråd som grundades 2009.

Det viktigaste byarådet har på gång för tillfället är utvecklandet av Kalkholmen.

- Hur få Kalkholmen att bli ett vardagsrum för alla? sammanfattar Gunnevi Vesterlund Kalkholmsprojektet.

På Kalkholmen, som är en udde belägen tvärs över Lammalaviken, brändes tidigare kalk och ruinerna efter kalkugnen finns kvar. Det finns också en gästbrygga vid Kalholmen och jakten Eugenia brukar ligga förtöjd vid bryggan.

Lykta på segelfartyget Eugenia
Bild: Yle/Nina Bergman
Marjatta Karikoski och Runa Heino är aktiva i Västanfjärd
Bildtext Marjatta Karikoski, till vänster, sköter många av byarådets kulturella satsningar. Till höger Runa Heino, styrelsemedlem och aktiv föreningsmänniska i Västanfjärd.
Bild: Yle/Nina Bergman

Just nu renoveras ruinerna på Kalkholmen och nästa år kommer det att ordnas olika slag av evenemang i ruinerna.

Ruiner på Kalkholmen i Västanfjärd
Bild: Yle/Nina Bergman

”Allt är lite bättre i Västanfjärd”

Den som rör sig i Västanfjärd märker snabbt att alla hälsar på varandra i Västanfjärd och inte sällan hör man Västanfjärdsbor påstå att ”allt är lite bättre i Västanfjärd”.

Runa Heino som är styrelsemedlem i Västanfjärds byaråd håller med.

- Absolut, allt är bättre i Västanfjärd.

Tom Holmén har flyttat till sitt föräldrahem i Västanfjärd
Bildtext Tom Holmén.
Bild: Yle/Nina Bergman

Tom Holmén har rötter i Västanfjärd och flyttade själv till orten för ett år sedan. Han har bott på många andra håll i världen, bland annat Sydamerika, Indien och Afrika men Västanfjärd kändes exotiskt.

- Det här var helt annorlunda men samtidigt kändes det som att komma hem. Alla hälsar på en, alla vet vem man är och det är väldigt trevligt. Det är väldigt lätt att vara en individ här, säger Tom Holmén.

Jeanette Jägerskiöld vid Kalkholmen i Västanfjärd
Bildtext Jeanette Jägerskiöld med Saga 1 år.
Bild: Yle/Nina Bergman

Jeanette Jägerskiöld flyttade till Västanfjärd våren 2013 och också hon berömmer den positiva atmosfären. Hon har med sig Saga, 1 år och 9 månader.

- Alla är vänliga och trevliga och vi har trivts jättebra. Det är passligt avstånd överallt. Förstås är till exempel de flesta familjecaféerna antingen i Dalsbruk eller Kimito men det är ju inte långt varken till det ena eller andra stället. Här finns en fin lekpark, byskola och daghem. Här finns den service vi vill ha, sammanfattar Jeanette.

Radio Vega Åboland: Direkt från Västanfjärd - Västanfjärdsbor berättar om den goda stämningen

Programmet är inte längre tillgängligt

Glöm inte bort Västanfjärd!

Det som ändå oroar en aning i Västanfjärd är det faktum att kollektivtrafiken i Västanfjärd är näst intill obefintlig.

- Jag har någon gång sagt att så länge jag har bil går allt bra men sen när den dagen kommer att de säger att man inte längre är kapabel att köra bil och när jag inte heller har någon dator utan bara läser tidningen så har jag kommit överens här med Östermalm, som är snickare att han lagar en färdig låda åt mig, för sen har man ingenting att göra här mera, säger 84 åriga Göran Lindberg, visserligen med glimten i ögat men också med hopp om att tjänstemännen vid Kimitoöns kommun inte helt glömmer bort Västanfjärd.

”Vi var inte politiker i Västanfjärd”

Av politikerna i Kimitoöns kommunfullmäktige är det i dag knappt en handfull som representerar Västanfjärd och många av dem som var aktiva inom Västanfjärds kommunalpolitik valde att hoppa av politiken då kommunerna på ön slogs ihop.

- Inte var vi politiker i Västanfjärd, vi försökte bara vara fiffiga, säger Tom Östermalm f d politiker i Västanfjärd. I Kimitoön är det rätt mycket politik, något som i mitt tycke egentligen inte är så intressant.

Tomas Östermalm intervjuas av Monica Forssell
Bildtext Reporter Monica Forssell och Tomas Östermalm.
Bild: Yle/Nina Bergman

Gunnevi Vesterlund var också aktiv inom politiken i Västanfjärd men har valt att satsa krafterna på byarådet istället.

- Vi befann oss i ett vägskäl och jag funderade på vad jag ska sätta krafterna på men det fanns ett frö som grodde redan 2009 om att vi skulle grunda ett byalag så att vi på gräsrotsnivå skulle kunna jobba vidare. Annars kanske Västanfjärd hade förvandlats till en vit fläck på kartan, säger Gunnevi Vesterlund. Nu kan vi utveckla servicen tillsammans med deltidsboende, företagare och invånare. Jag är glad att jag satsade på det här.

Infarten till Lammalaviken
Bild: Yle/Nina Bergman

På byarådets webbplats står att syftet med föreningen är att ”kanalisera allas goda vilja att hålla vår hemort levande och trivsam”. Till målsättningarna hör också att främja förutsättningarna för företagsamhet på orten.

Enligt Gunnevi Vesterlund mår ortens företag bra och jämfört med hur det såg ut för tre-fyra år sedan verkar det nu ljust.

Bodar på Kalkholmen i Västanfjärd
Bild: Yle/Nina Bergman

En som med byarådets hjälp kommer att förverkliga en företagsidé i liten skala i sommar är Åke Siréns sambo Kati Sandelin. Hon får låna byarådets bodar på Kalkholmen och kommer att driva ett sommartorg med försäljning av begagnade prylar, våfflor och kaffe där i sommar.

- Det är roligt att kunna erbjuda olika saker åt gäster som kommer hit, säger Kati.

Gräsrötterna viktiga för kommunen

För Kimitoöns kommun är föreningarna, byalagen och byaråden mycket viktiga och enligt Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta kommer byalagens betydelse bara att öka i betydelse i framtiden.

- Vi behöver byalagen. De är jätteviktiga.

Kommunen stöder föreningarna ekonomiskt och som bäst funderar man på hur föreningarna i högre grad kunde få tillgång till kommunens tomma utrymmen.

Anneli Pahta deltog tillsammans med utvecklingschef Gilla Granberg i Yle Åbolands direktsändning från Västanfjärd på onsdag. Före sändingen stod duon värdar för en öppen caféträff i Dalsbruk.

Eugenia vid Kalkholmen
Bildtext Jakten Eugenia
Bild: Yle/Nina Bergman

Öns färska kommundirektör lägger stor vikt vid att lyssna på invånarnas åsikter och kommer från och med nu att en gång i månaden öppna caféträffar. Följande träff ordnas den 2 juni Västanfjärd på café Eugenia kl 16.30.

I direktsändningen från Västanfjärd deltog Gunnevi Vesterlund, Tomas Östermalm, Jeanette Jägerskiöld, Saga Jägerskiöld, Tom Holmén, Marjatta Karikoski, Göran Lindberg, Runa Heino, Åke Sirén, Kati Sandelin, Anneli Pahta och Gilla Granberg.

Åboländsk förmiddag: Direkt från Västanfjärd - Tomas Östermalm är aktiv med Västanfjärds vikar

Programmet är inte längre tillgängligt

Åboländsk förmiddag: Direkt från Västanfjärd - Gunnevi Vesterlund är aktiv i Västanfjärd

Programmet är inte längre tillgängligt

Åboländsk förmiddag: Direkt från Västanfjärd - med kommundirektör Anneli Pahta och utvecklingschef Gilla Granberg

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln