Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TPS samlar in pengar med kniven mot strupen

Från 2016
tps
Bild: YLE/Andy Ödman

Massfinansieringen som ska rädda FC TPS säsong i division ett har kommit halvvägs och styrelseordförande Niklas Österlund tror att klubbens ekonomi går att rädda.

Tidigare under våren lyckades klubben förhandla bort största delen av sina lån och samtidigt startade kampanjen med att samla in pengar genom aktieförsäljning. Minimigränsen för att klara säsongen är 300 000 euro och hittills har klubben sålt aktier för 205 000 euro.

- Vi är en bra bit på vägen och ännu har vi några kampanjer kvar som förhoppningsvis ska locka mera pengar och fler investerare så vi måste jobba hårt, säger styrelseordförande Niklas Österlund.

Verkställande direktör Niklas Österludn TPS fotboll
Bildtext TPS styrelseordförande Niklas Österlund.
Bild: Yle/Patrik Skön

Han tror själv att klubben får in 350 000 – 400 000 euro genom aktieförsäljningen fram till mitten av juni då massfinansieringen tar slut.

- Det är jätteviktigt att kampanjen kommit så bra igång då vår säsong var i fara och det fanns en chans att vi inte skulle spela hela säsongen till slut.

En aktie säljs för 50 euro och hittills har nästan 600 personer valt att köpa en bit av klubben.

- Det känns jättebra och vår målsättning är att få kring tusen nya ägare. Hoppas att så många som möjligt kan delta på klubbens bolagsstämmor i framtiden, säger Österlund.

En stor bidragande orsak till att klubbens ekonomi är så ansträngd i dag är gamla lån kombinerat med nedflyttning från ligan till division ett. Den allmänna ekonomiska lågkonjunkturen har inte gjort saken bättre, konstaterar Österlund.

- Sedan 2006 har vi årligen lappat ekonomin genom hela säsongen och nu går det inte längre. Vi tror att vi gjort de rätta åtgärderna som ska vända kursen.

Klubben jobbar målmedvetet mot att klättra upp ur svackan på längre sikt.

- Alla i organisationen jobbar dagligen för att få in pengar och vi bygger en plan för framtiden så att vi aldrig mera hamnar i en sådan här situation. Det ser bättre ut men vi har mycket jobb framför oss.

Enligt Österlund är det fortfarande oklart om laget får spela alla sina hemmamatcher på Paavo Nurmis stadion i Åbo. Enligt idrottsnämnden får klubben spela åtminstone åtta av fjorton matcher på Paavo Nurmis stadion. Österlund berättar att förhandlingar om de resterande matcherna pågår fortfarande. Laget spelade förra säsongen på idrottsparkens övre plan, men enligt klubben är kapaciteten på läktaren för liten.

Paavo Nurmis stadion i Åbo.
Bildtext TPS vill spela alla hemmamatcher på Paavo Nurmis stadion.
Bild: YLE/Nadine Aschan

Klubben fick nyligen kritik efter att ha låtit trycka supporterskjortor för kvinnor med bröst på. Det handlar om en återlansering av skjortor som damlaget använde på 1970-80-talet. Österlund säger att det är klubbens kontor som ligger bakom supporterskjortorna och att han själv varken sett produkterna eller hört om kritik mot skjortorna.

- Jag måste först kolla hurdan skjorta det handlar om. Meningen är inte att reta upp någon, om publiken inte tycker om den (skjortan) tar vi bort den.

Diskussion om artikeln