Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopolitikern Olavi Mäenpää sparkas från Soldiers of Odin

Från 2016
Bild på Olavi Mäenpää.
Bildtext Olavi Mäenpää har varit fullmäktigeledamot i Åbo i 24 år.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Fullmäktigeledamoten Olavi Mäenpää i Åbo får inte längre vara med i Soldiers of Odin. Nätverket skriver på sin facebook-sida att Soldiers of Odin inte har en politisk ståndpunkt.

Medlemmar i Soldiers of Odin får fortfarande vara med i politiken men i det här fallet bedömde nätverkets Åbo-filial att man var på ”för djupt vatten”, enligt facebook-inlägget.

Mäenpääs medlemskap i Soldiers of Odin ledde tidigare till att han uteslöts ur Åboavtalet som är den politiska överenskommelsen mellan fullmäktigepartierna i Åbo.

Mäenpää bar, när hans fullmäktigegrupp hette Blåvita fronten, kläder med Soldiers of Odins emblem på under ett fullmäktigemöte, något som strider mot överenskommelsen mot rasism som är en del av Åboavtalet.

Mäenpää bildade tidigare i våras en ny fullmäktigegrupp bestående av honom själv. Han är ordförande för Suomidemokraatit (Finlandsdemokraterna). Gruppen siktar på att registrera sig som ett parti under hösten. Gruppen siktar också på att ställa upp i kommunalvalet nästa år.

Olavi Mäenpää har varit fullmäktigeledamot i Åbo i 24 år. Under den tiden har hans fullmäktigegrupp bytt namn sex gånger.

Diskussion om artikeln