Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ungerns tränare: ”Finland var mycket svårare än Kanada”

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 02:54.
Rich Chernomaz och hans ungerska landslag visade upp sig från sin allra bästa sida mot Finland.
Bildtext Rich Chernomaz och hans ungerska landslag visade upp sig från sin allra bästa sida mot Finland.
Bild: All Over Press

Många i hemmasofforna var kritiska till Finlands spel efter kavalkaden av missade lägen mot Ungern. Men inte ungrarnas chefstränare Rich Chernomaz. Han var tvärtom djupt imponerad av lejonen.

– Vi såg varför Finland är en av världens bästa hockeynationer. Deras stryka, snabbhet och framför allt hur kompakt laget är. Trots att vi bara förlorade med tre mål tyckte jag att den här matchen var mycket svårare för oss än den mot Kanada, säger Chernomaz på den internationella presskonferensen och jämför med Ungerns 1–7-förlust mot kanadensarna.

– Finland hade över 50 skott på mål. Men det mest ofattbara och otroliga med den här matchen var insatsen från vår målvakt, konstaterar tränaren efter 0–3.

Och visst, Adam Vays insats var onekligen VM:s vassaste av en målvakt så här långt.

– Adam blev landslagsaktuell för mindre än ett år sen. Ännu för ett år sedan spelade han i MOL-ligan i Ungern, jag tror ingen av er vet vad MOL-ligan är, berättar Chernomaz.

– Utan honom hade det varit lättare för Finland. Han är bara 22 år och jag tror han har en ljus framtid.

Också Jalonen hyllade

Och Finlands chefstränare Kari Jalonen var inte sen att stämma upp i hyllningskören tillägnad den ungerska keepern.

– Målvakten var fenomenal, jag vill gratulera honom till en bra match. Han fick oss att jobba hårt för vår seger. Det var vi mot målvakten men så är det ibland, säger Jalonen som i stort var tillfreds med Finlands spel.

– Vi startade trögt, men hela matchen spelade vi bra försvarsspel. De två sista perioderna spelade vi bra offensivt också och jag är nöjd med hur laget reagerade på läget, säger Jalonen.

Lejonen i tidtabell

Efter fyra segrar på sex dagar och två spellediga dagar på kommande är det läge att göra ett mellanbokslut över Finlands turnering hittills. Och Kari Jalonen intygar att guldtåget tuffar på mot Moskva.

– Vi är i tidtabell. Anfallsspelet fungerar, försvarsspelet fungerar, spelet i numerärt underläge fungerar och spelet i numerärt överläge fungerar … Det finns saker att förbättra men vi är på rätt väg, säger Jalonen.

Samtidigt som Finland hoppas på guld går Ungern en fåfäng kamp mot att undvika nedflyttning. Och hur laget kan förlora med fyra mål mot Frankrike en kväll men bjuda på kamp mot Finland nästa var något som förbryllade den ungerska pressen.

– Våra spelare vet att de måste vara koncentrerade mot en motståndare som Finland, annars finns risken att det blir pinsamt. Det var deras inställning inför dagens match, förklarar Rich Chernomaz.

Diskussion om artikeln