Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabbanalys: VM:s mest överlägsna matchbild gav till slut utdelning

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 02:25.
Mikael Granlund och lejonen tryckte till sig en seger över Ungern.
Bildtext Mikael Granlund och lejonen pressade sig till seger över Ungern.
Bild: All Over Press

Att sammanfatta lejonens fjärde raka VM-seger är enkelt. 51 skott på mål – utmärkt. Hålla nollan bakåt – mycket bra. Tre mål framåt – sådär.

Finland–Ungern 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

Avgörandet:

Den klara nivåskillnaden mellan lagen kom tydligt fram, och Finland var aldrig nära att råka illa ut. 51–13 i skott på mål vittnar om VM:s största överlägsenhet hittills. Något som framför allt kom fram i andra perioden då ett uppretat Finland vann skotten med 25–3, i mesta laget för att vara ett A-VM.

Men skottstatistik vinner inga matcher, och ungerska keepern Adam Vay var magiskt bra. Så bra att en och annan finländsk hockeyvän var nervös ännu halvvägs in i slutperioden då Mikko Koivu satte 2–0.

Ungern anföll sällan och de finländska attackerna med 3-mot-2 eller 2-mot-1 blev därför imponerande få. När duon Granlund-Koivu väl fick ett 2-mot-1-läge tvekade de inte och matchen var avgjord.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Mikael Granlund. Finlands mest kreativa spelare. Skapade chanser i snart sagt varje byte, som vanligt mycket bra med puck och inblandad i Finlands två första mål. Men det är framför allt i spelet utan puck som Granlund gått framåt och förvandlats till en allround-spelare på hög nivå.

Två stjärnor:
Leo Komarov. Det här är Komarovs turnering. Med 0+2 var han lejonens bästa poängplockare mot Ungern, och fick flytta upp i första kedjan med Koivu och Granlund. Ser i varje byte ut som en spelare som trivs på den ryska VM-isen.

En stjärna:
Mikko Koivu. Spelade mest av alla Finlands spelare, backarna medräknade. Sköt in det avgörande målet och tryckte tillbaka ungrarna med sin pondus och styrka. Visar kväll efter kväll vilken ovärderlig förstärkning han är i guldjakten.

Bonusberöm:
Atte Ohtamaa gjorde öppningsmålet och lagkamraterna uppskattade att han av sekretariatet valdes till Finlands bästa spelare. Juuse Saros var felfri i mål och Aleksander Barkov blev på nytt bättre ju längre matchen pågick.

Kan bättre:

Teemu Pulkkinen sköt ett tiotal skott men hittade aldrig rätt. Snart börjar hans chanser i den här turneringen vara över. Laget hade dessutom internt betonat det viktiga i att inte ta utvisningar, Pulkkinen drog onödigt på sig Finlands enda tvåa när matchen ännu stod och vägde.

Utropstecknet:

Sebastian Ahos fantastiska svit med poäng i varje A-landskamp tog slut – mot Ungern. 18-åringen samlade poäng i åtta raka matcher, två mot Sverige, två mot Ryssland, två mot USA och en var mot Vitryssland och Tyskland. Men mot Adam Vay sa det stopp.

Stämningen:

Bra stämning och hög ljudnivå på läktarplats i Jubileini-hallen, men inte på grund av de finländska fansen som var i majoritet, utan på grund av den ungerska klacken som sjöng och höll låda matchen igenom. Skulle de vara ännu fler hade det blivit riktigt festligt.

Framtiden:

Lejonen har efter tolv poäng av tolv möjliga nu två spellediga dagar. Torsdagen spenderar spelarna med sina fruar, flickvänner och familjer, på fredag tränar laget igen och på lördag tar Finland femte raka segern i S:t Petersburg då Frankrike står för motståndet med start klockan 12.15.