Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: 90 procent av aborterna görs i u-länder

Från 2016
Demonstranter från Den feministiska rörelsen i Madrid håller upp banderoller med texterna "Att bestämma över våra kroppar är inte ett brott" samt "Det är min kropp och mitt val" under en demonstration på den internationella dagen dör dekriminalisering av
Bildtext Demonstranter i Madrid håller uppe en banderoll där det står "Det är min kropp och mitt val".
Bild: EPA/BALLESTEROS

Uppemot nittio procent av aborterna görs fortfarande i utvecklingsländer. Det kommer fram i en undersökning som Världshälsoorganisation WHO låtit göra under 25 år mellan 1990 och 2014.

I de så kallade rika industriländerna har antalet aborter så gott som halverats - från 46 per 1000 kvinnor till 27. Den största nedgången har skett i Östeuropa.

I de så kallade utvecklingländerna har antalet hållits på samma nivå - 37 aborter per 1000 kvinnor. Årligen görs omkring 56 miljoner aborter i världen och tre fjärdedelar åt gifta kvinnor.

Det innebär att ungefär en fjärdedel av graviditeterna avslutas genom abort.

Kriminalisering minskar inte mängden aborter

Undersökningen visade att det inte finns stora skillnader i antalet aborter i länder där abort är lagligt och i länder där tillgången till abort är kraftigt begränsad.

Forskarna slår fast att kriminalisering av abort leder till att kvinnor söker sig till olagliga vägar för att få abort.

Det amerikanska forskningsinstitutet Guttmacher Institute deltar i utförandet av undersökningen. Den är också publicerad i den medicinska tidsskriften Lancet Medical Journal.

Diskussion om artikeln