Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hälsoprofessor: Zika-viruset värre än IOK vill erkänna

Från 2016
Myggbekämpning i Uruguay för att förhindra att zikaviruset sprids.
Bildtext Bekämpning av myggor för att förhindra att zikaviruset sprids.
Bild: EPA/Artigas Pessio Vignolo

Professor Amir Attaran är orolig över situationen i Brasilien och anser att IOK är en av de grymmaste institutionerna i världen ifall de inte uppmärksammar Zika-virushotet.

– Om IOK och WHO inte har hjärta nog att skjuta upp på tävlingarna så att barn inte föds med allvarliga skador är de bland de grymmaste institutionerna i världen, säger professor Attaran i en intervju med Associated Press enligt BBC.

I en artikel skriven av professor Attaran i Harvard Public Review skriver han att Rio har påverkats av viruset mer än någon skulle ha kunnat ana och att det bara krävs en infekterad resande för att starta en process som kan resultera i en global hälsokatastrof.

Han hävdar även att det skulle vara orättvist mot länder som Nigeria, Indonesien och Indien att genomföra OS. Enligt honom har bland annat dessa tre länder inte samma resurser att kämpa mot Zika-viruset som Brasilien.

IOK monitorerar situationen

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har sagt att de inte ser någon orsak att skjuta upp eller flytta OS i Rio på grund av Zika-viruset. IOK:s medicinska chef Richard Budgett säger ändå att de kommer att monitorera situationen noggrannt.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med WHO och vi är säkra på att situationen kommer att förbättras under de kommande tre månaderna, säger Budgett i ett uttalande från IOK.

Enligt uttalandet är det viktigt att komma ihåg att OS pågår under vintermånaderna augusti och september, då det inte finns så rikligt av myggor att sprida viruset.

OS kommer att locka ungefär 500 000 turister från utlandet.

Diskussion om artikeln