Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flera döda citykaniner också i Esbo

Från 2016
Citykanin
Bild: Mikael Crawford/Yle

Viruset som har dödat citykaniner i Helsingfors verkar nu ha spritt sig till kaninerna i Esbo. Enligt Esbo stad har det påträffats flera döda vildkaniner inom stadens gränser.

Dödsorsakerna är ännu inte bekräftade, men livsmedelsverket Evira tror att kaninerna kan ha drabbats av samma virus som citykaninerna i Helsingfors.

För ett par veckor sedan hittade invånarna i Kottby i Helsingfors flera döda citykaniner. Evira har kommit fram till att kaninerna har drabbats av ett virus.

Kan smitta till tamkaniner

Esbo stad påminner nu om att de som bor på områden som har vildkaniner inte ska låta sina tamkaniner vistas utomhus. Staden säger också att man inte ska samla blad och växter som mat åt sin tamkanin då viruset eventuellt också kan smitta via växtlighet.

Den som hittar en död kanin ska inte begrava den utan hellre slänga den i blandavfallet. Staden råder också att man inte ska röra vid de döda kaninerna med bara händer, utan använda engångshandskar eller en plastpåse.

Viruset kan enligt Evira inte smitta till andra husdjur än kaniner, och inte heller till människor. Livsmedelsverket utreder kanindödsfallen.

En kanin som äter gräs.

Dödliga kaninviruset kan sprida sig till tamkaniner

Utomhusvistelse och vilda växter kan vara farligt