Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Li Andersson om FB-hotet: Tänk om någon går längre

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 11:43.
Li Andersson
Bildtext Li Andersson.
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Riksdagsledamot Li Andersson (V) polisanmäler en hotfull bild som den främlingsfientliga Rajat kiinni-rörelsens grundare delat på Facebook. Andersson ser hatiska publikationer på nätet som en stor risk. Faran ligger enligt henne i att någon kan vara beredd att gå längre.

På onsdagen publicerade Pekka Kemppainen som är en av de ledande personerna i rörelsen Rajat kiinni (Stäng gränserna) en manipulerad bild där en IS-soldat håller i Anderssons avskurna huvud.

Jag tycker det nu är helt klart vad det handlar om för typer.

― Li Andersson

– Jag var överraskad över hur brutal bild de hade gjort den här gången. Jag är van med ganska mångsidig feedback men det här var klart över gränsen, säger Andersson.

Personer i rörelsen Rajat kiinni och liknande grupper är ofta grova i sitt uttryck. I ett meddelande på Facebook skriver Andersson att medlemmarna trots det ofta försvaras som oroliga medborgare.

– Jag tycker det nu är helt klart vad det handlar om för typer. Deras klara politiska mål är att sprida rasistisk propaganda.

Främlingsfientlighet allt mer rumsrent

År 2012 gav Andersson ut boken Extremhögern i Finland tillsammans med Dan Koivulaakso och Mikael Brunila.

Hon bedömer att samhällsklimatet har blivit hårdare sedan boken kom ut. Speciellt oroväckande är det att den hårda främlingsfientligheten har populariserats i kretsar som ser sig som folkrörelser, berättar hon.

– Att gå på demonstrationer för att stänga gränserna eller skriva sådant här är inte längre bara begränsat till organiserade högerextremistiska grupper. Det är sådant som vem som helst kan syssla med.

"Media har misslyckats"

Då Yle Nyheter ringer upp Andersson nämner hon Yles kritiserade personporträtt av Soldiers of Odins grundare Mika Ranta, som är öppen med sin nationalsocialistiska orientering. Andersson ser det som ett exempel på att media misslyckats i sin rapportering om extremhögern.

– Finländsk media är bra på att ge utrymme åt människor utan att kunna ställa knepiga följdfrågor.

Också Yles intervju i programmet Aamu-tv med personer från Rajat kiinni har kritiserats för att gruppens representanter fick stå oemotsagda.

Farligt om någon vill gå längre än näthat

Men på hur stort allvar ska man då ta rörelser som Rajat kiinni? Enligt Andersson ska de tas på stort allvar också om enskilda demonstranter eller agitatorer på nätet kan verka harmlösa.

De flesta nöjer sig med att sprida främlingsfientlighet på nätet, bedömer Andersson. Men risken finns att någon som läser hatiska kommentarer vill gå längre och rikta sitt hat mot personer som tidigare varit ute i offentligheten.

– Om man pekar ut vissa personer som fiender eller "skyldiga" så krävs det inte mera än en person som är beredd att gå längre än att skriva på Facebook.

Hur går du vidare?

– Jag gör en polisanmälan, men är inte så värst optimistisk. Jag fortsätter med mitt jobb som vanligt.

Diskussion om artikeln