Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo slott öppnar utställning om den stora renoveringen

Från 2016
Åbo hamn efter bombningarna 1941.
Bildtext Slottet var i dåligt skick redan före kriget. Efter kriget var det nästan bara väggarna som fanns kvar.
Bild: Åbo museicentral/Yrjö Paldan

Åbo slott visar unika fotografier och ritningar från den stora restaureringen av slottet åren 1946-1961. Slottsrestaureringen var den dittills största i hela Norden och tog femton år i anspråk.

Redan före kriget var Åbo slott mycket nedgånget och de första restaureringsplanerna gjordes upp i slutet av 1800-talet.

- Slottet hade använts bland annat som spannmålsmagasin och fängelse så det var faktiskt i ganska dåligt skick, berättar forskare Bengt Selin.

Forskare Bengt Selin på Åbo slott.
Bildtext Forskare Bengt Selin är nöjd med den nya utställningen.
Bild: Yle/Monica Forssell

På 1800-talet ville man ännu återställa slottet enligt hur man trodde att det sett under 1500-talet med torn och tinnar, men de planerna skrinlades.

På 1920-30 talet började en restaurering sedan åter diskuteras och arkitekt Erik bryggman engagerades för projektet.

Restaureringen av slottet hann ändå inte komma i gång på allvar innan kriget bröt ut och efter kriget fanns nästan bara slottsväggarna av sten kvar. I samband med att Åbo hamn bombades träffades nämligen också slottet av några brandbomber och det mesta brann då upp.

Exempel på Erik och Carin Bryggmans design i Åbo slott.
Bildtext Modernt och medeltida samsas på slottet.
Bild: Åbo museicentral/Matti Puhakka

Stora delar av Åbo slott är alltså återuppbyggt i medlet av 1900-talet, vilket också syns på slottet. Enligt forskare Bengt Selin ville Erik Bryggman tydligt visa vilka delar som var nya och vilka som var gamla.

Erik Bryggmans kännspaka, enkla medelhavsinspirerade stil i kombination med dotterns sparsmakade, tidlösa inredning märks i bland annat förhallen, trapporna som förenar olika våningar och rutter samt utställnings- och

föreläsningslokalerna på vinden.

- Alla rum hade specialdesignade möbler och de får inte flyttas från ett rum till ett annat, berättar Bengt Selin.

Bord designat av Carin Bryggman på Åbo slott.
Bildtext Alla lampor och stolar är ritade av Carin Bryggman.
Bild: Yle/Monica Forssell

I dag är Bryggmans avtryck på slottet museiskyddade och det betyder att möjligheterna att förändra inredningen eller annat på slottet är begränsade.

Åbo slott hade i fjol 130 tusen besökare. Under sommaren är slottet öppet varje dag. Utställningen om restaureringen kommer, åtminstone delvis, att bli en permanent del av slottets utställningar.

Fotnot: Bryggman-dagen firas med temat ”Bonga Bryggman” på olika håll i Åbo den 13–14.5.2016. Då har publiken möjlighet att besöka utställningen i Åbo slott under guidning av forskaren Kaarin Kurri på fredag 13.5 kl. 12 och 14 och på lördag 15.5 kl. 10.

Diskussion om artikeln