Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Nakenchocker, guldregn och robotdans - De eurovisas guide till den andra semifinalen

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 19:00.
Måns och Petra i farten
Bild: Anna Velikova /EBU

Finlands Eurovisionssaga blev kort i år då Sandhja och hennes AkkaBellas fick packa ihop efter den första semifinalen. Men tävlingen och showen fortsätter och kvällens andra semifinal bjuder på många häftiga nummer och klockrena sångprestationer. Och rätt mycket bar hud.

Vi finländare får ju inte rösta i den här semifinalen, men varför inte färdigt spana in de bidrag som skulle vara värda en röst eller tjugo i lördagens final?

Här följer en lista på det du inte får missa ikväll.

Kvällens nakupelleville: Ivan från Vitryssland

Ja, ja. Snacket har gått i flera månader redan. Ivan vill absolut vara spritt språngande naken på scenen. Och han vill ha med sig några vargar också, oklart varför. Levande djur är dock förbjudna på ESC-scenen och i familjeunderhållning är det inte helt comme-il-faut att göra en full monty. Men Ivan har löst det på ett riktigt fiffigt sätt, så visst får vi se en hel del bar hud reglerna till trots. Också i övrigt är det här ett kul nummer! Ivan interagerar skickligt med olika tekniska finesser på scenen. Huruvida det räcker för en finalplats återstår att se, men med beröm godkänt, säger De eurovisa.

Vitrysslands Ivan med varg-kompis
Bild: Anna Velikova /EBU

Kvällens sångröst: Dami Im från Australien

Australien gör comeback i Eurovisionen i år, trots att det ifjol hette att de bara skulle få vara med i samband med tävlingens 60-årsjubileum. Somliga knarrar lite över detta och tycker att tävlingen borde förbli europeisk, men ändå har Dami Im tagit publiken med storm och etablerat sig som en av förhandsfavoriterna. Och inte undra på, Dami har välsignats med en spektakulär sångröst, låten är modern, mäktig och lätt att ta till sig. Damis utmaning är att nå tv-publiken då hennes tjuskraft inte riktigt vill ta sig genom rutan. Men det kanske sker automatiskt när sändningen kör igång. Och vi får garanterat se henne på nytt på lördag.

Australiens Dami Im
Bild: Andres Putting /EBU

Kvällens piggaste: Laura Tesoro från Belgien

Det har varit lite snålt med dansvänliga låtar i årets Eurovision. Finlands Sandhja och San Marinos Serhat fick åka hem efter första semifinalen och Spaniens Barei går direkt till final, därmed är det energiknippet Laura som får sköta hela partybiten i den andra semifinalen. Och det gör hon galant. Det är piggt, roligt och ettrigt och väldigt mycket bättre än det vi fick se i förhandsvideon. Att Laura dessutom uppträder sist av alla bådar gott för en finalplats.

Belgiens Laura Tesoro med dansare
Bild: Andres Putting /EBU

Kvällens allvar: Jamala från Ukraina

Jamala är artisten som gjort en jättespurt hos vadslagningsbyråerna under själva eurovisionsveckorna. Ja, hon sjunger precis lika magiskt live som på skiva. Det hela är mycket mörkt, här handlar det om Stalins deportering av krimtatater på 1940-talet. Många tolkar dock sången som kritik till läget på Krimhalvön under de senaste åren, och eftersom politiska budskap är förbjudna i tävlingen finns det de som inte ser med blida ögon på att EBU tillåter att Jamala framför sin låt. Men politik eller icke, det är förbaskat mäktigt, och när Jamala klämmer i med hela röstregistret mot slutet av sången kan man inte annat är hålla andan.

Ukrainas Jamala
Bild: Andres Putting /EBU

Kvällens hjältinna: Agnete från Norge

Det är hårt jobb att vara eurovisionsartist. Det räcker inte med att man sjunger fint i tre minuter, man ska också orka med oändliga tillställningar, intervjuer, presskonferenser och möten med fans. Norska Agnete har dock lyst med sin frånvaro i Stockholm förutom under repetitionerna. Norska delgationen har på Agnetes inrådan förklarat vad frånvaron beror på. Agnete utreds för bipolär sjukdom och befinner som bäst i en svacka då energin helt enkelt inte räcker till för intervjuer och ståhej. Hon satsar istället allt på sin scenshow och gjorde ett lysande insats på gårdagskvällens generalrepetition. Samtidigt har Agnete blivit en förebild för unga människor med liknande symptom, det är viktigt för henne att visa att sjukdomen inte ska få sätta stopp för det hon brinner för: att uppträdda. Strongt! Och oavsett allt detta värt en finalplats.

Agnethe representerar Norge i ESC 2016
Bild: Thomas Hanses (EBU)

Nej tyvärr, inga toapauser ikväll heller. Än en gång levererar SVT sketcher och pausnummer som man inte vill missa. Håll utkik efter Mr Lordi. Det långa pausnumret, där tre industrirobotoar kör dans-battle med tre människor, hör till de häftigaste pausnumren i Eurovisionshistorien.

Dansnumret Man vs Machine
Bild: Anna Velikova /EBU

Den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds med svensk referat ikväll kl 22.00 i TV2 och Radio Vega och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln