Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅA-geologer hittade 500 år gammalt guldmynt

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 13:37.
Emil Nygård med pincett i handen och mynt, som han hittat, på bordet.
Bildtext Emil Nygård med mynten som han hittade 2014.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Går från silver till guld. Metalldetektorn pep till på engelsk åker.

Kompisarna Emil Nygård och Joel Jokelainen kunde knappt tro sina ögon på åkern i Norfolk, skriver Iltasanomat. En decimeter under ytan låg ett guldmynt på fem gram.

Myntet visade sig vara över 500 år gammalt och har daterats till Henrik VII:s tid som inföll mellan 1485 och 1509. Eftersom fyndet var över 300 år gammalt överlät de myntet till de lokala myndigheterna. Det var inte ett sammanträffande att de letade på just det stället, Nygård och Jokelainen hade studerat gamla kartor som bevisade att området varit bebott sedan romartiden. De kontaktade sedan markägaren som gav dem tillstånd för skattjakt på sina åkrar.

Emils andra stora fynd

Till råga på allt fick de händelsen förevigad och videon finns nu på Youtube. Emil Nygård och Joel Jokelainen är bosatta i Åbo och båda har pluggat geologi på Åbo Akademi. De har haft skattsökning som hobby i flera års tid och nu var de i England på en månadslång resa för att fira att de nyligen blivit magistrar. Under årens lopp har de hittat ett större antal knappar, kapsyler och spikar, men visst har det blivit någonting i skattväg redan tidigare. 2014 hittade Nygård 26 vikingatida silvermynt i Åbo.

Diskussion om artikeln