Helsingforskrog blir kyrka igen vid Fredriksgatan 42
Café Barock, Highlight, Dante's Highlight och Saint Helsinki är några av de nattklubbar som sen mitten av 90-talet har huserat i den gamla byggnaden. På veckoslutet är det invigning för den nyrestaurerade Luther-kyrkan.
- Fönstren klarade sig hela när det under andra världskriget föll en bomb rakt på kyrkan, och de har klarat sig trots att det i tjugo år stod en bardisk framför dem. Får se om de klarar sig när här är söndagsskola!
Luther-kyrkans teolog Soile Haverinen är synbart förtjust i den vackra byggnaden. Hon visar stolt upp sin favoritplatsen i kyrkan; ett rum på andra våningen där väggen mot Fredriksgatan domineras av gamla kyrkfönster i vackra färger.
- Läget mitt i staden är jättefint! Man kommer in direkt från gatan och det gör det lätt för oss att vara i kontakt med Helsingforsborna.
Ett hus med långa anor
Svenska Lutherska Evangeliföreningen och dess finska systerförening Suomen Luterilainen Evankeliyhdistys var det som 1894 byggde ett bönehus i nygotisk stil vid Fredriksgatan 42. År 1931 invigdes det som kyrka efter att man byggt ut huset och bland annat gett det en ny fasad. Det är från den tiden dess nuvarande kännspaka utseende härstammar - en ljus fasad, men mitt i den en mörkt röd tegelvägg med tre dramatiska dörrar med kyrkfönster ovanför.
Fönstren klarade sig hela när det under andra världskriget föll en bomb rakt på kyrkan, och de har klarat sig trots att det i tjugo år stod en bardisk framför dem.
På 80-talet användes kyrkan så lite att Slef och Sley anhöll om att få riva huset. Staden beslöt sig för att skydda byggnaden så den revs inte, och föreningarna sålde den till ett försäkringsbolag. Bolaget i sin tur hyrde ut lokalen som nattklubb från mitten av 90-talet. Där har folk alltså sedan dess festat runt.
För två år sen förhandlade Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys till sig ett långt hyresavtal med ägaren.
- Det är nu svårt att förstå varför man då valde att sälja bort byggnaden! Ledsamt och sorgligt är det ju. Men man hade inte råd att hålla den då, så det var säkert den enda möjligheten just då, säger Soile Haverinen.
Fönstren hade målats över
Haverinen berättar om hur dystert stället var när Sley tog över efter de senaste nattklubbsägarna.
- Man hade målat över fönstren på nedre våningen, så allt var mörkt och svart. Det var också mycket slitet.
Flera par som har träffats här på nattklubb har hört av sig och vill vigas här!
En grundlig restaurering gjordes i samråd med Museiverket. Färgskalan går i milt grågrönt och ljust grått.
Att det var nattklubb i lokalen har fört med sig vissa bra saker, säger Haverinen.
- Under den tiden byggdes hissar i huset, som gör det lätt att flytta sig med serveringsvagnar mellan våningarna när det behövs traktering. Det finns också en hel mängd toaletter, vilket kommer väl till pass när det ordnas familjeaktiviteter i kyrkan.
Kyrkan är vacker och ljus, och redan innan den har öppnat har par kontaktat Haverinen med förfrågningar ifall det skulle vara möjligt att gifta sig där.
- Flera par som har träffats här på nattklubb har hört av sig. Tyvärr kommer vi inte att ha några vigslar här åtminstone ännu i år. Först måste vi ha tid att själva bekanta oss med stället.
Inget problem att det har festats i kyrkan
Hur känns det att veta att folk har festat och härjat i byggnaden som nu är en helig plats?
- Att man har festat här är inte ett problem. En fest betyder glädje och gemenskap, och det vill vi ha här. Kanske det är lättare för helsingforsare att komma hit om de har varit här när det var nattklubb. Alla är välkomna!
Soile Haverinen drar paralleller till berättelsen om den förlorade sonen.
- Kyrkan är som en predikan i sig, på grund av sin existens och historia. Det är alltid möjligt att komma hem igen, och det är aldrig för sent att börja på nytt i livet.