Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också i plenisalen sitter tuffingarna längst bak

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 13:46.
Riksdagens plenisal fylls av byggnadsställningar.
Bildtext Riksdagens plenisal är fylld av byggnadsställningar.
Bild: Riksdagen / Hanne Salonen

Renoveringen av riksdagen är nu halvvägs. Planeringen av renoveringsarbetet började redan år 2006 och därför har man kunnat gå igenom de olika arbetsskedena ordentligt på förhand. Tidtabellen har hållit streck och meningen är att riksdagen ska kunna flytta in i granitborgen igen hösten 2017.

Flytten sker lämpligt till Finlands 100 års jubileum. För tillfället arbetar ungefär 350 personer på själva byggarbetsplatsen. Alla som jobbar här har säkerhetsgranskats.

- Projektet har delats in i många olika delar. Man har planerat och renoverat en byggnad åt gången. Nu på slutrakan har vi hela granitborgen som renoveras på en gång, berättar riksdagens biträdande informationschef Rainer Hindberg.

Riksdagshuset är helt och hållet inpaketerat i ett stort tält som skyddar byggnaden mot regn och kyla. Om det regnar måste man stänga de stora hål som finns i presenningen uppe på taket för att skydda takkonstruktionerna. Till exempel förra sommarens ihållande regn ställde till med en hel del problem eftersom man inte kunde lyfta upp byggnadsmaterial på taket när det regnade.

Riksdagshuset är en byggarbetsplats. - Spela upp på Arenan

Många små överraskningar

Renoveringen av riksdagen är ett enormt projekt som kostar 272,5 miljoner €. Arbetet försvårades också av att de ursprungliga ritningarna saknas. De förstördes då arkitekten Johan Sigfrid Sirens kontor i Kajsaniemi brann upp under kriget.

- På många håll i byggnaden ligger rör på annat håll än vad man har tänkt att de gör. Vissa bärande bjälkar ligger inte heller där man trodde. Man har gått på upptäcktsfärd i huset och först sedan har man kunnat göra de slutgiltiga planerna.

Gamla spritflaskor i tomma lådor

Utöver gammal elektronik och teknik som folk har lämnat efter sig har man också hittat en hel del gamla tomma spritflaskor. De har inte enbart lämnats kvar av tidigare riksdagsledamöter berättar Rainer Hindsberg.

- Det var en gömma i ett av journalisternas arbetsrum som innehöll en avsevärd mängd gamla spritflaskor. Så det är någon som vid sidan av arbetet har tagit sig en hutt.

Tomma spritflaskor hittades i en gömma - Spela upp på Arenan

Också i plenisalen sitter tuffingarna längst bak

Riksdagshuset med sina 25 000 m2 har haft en hel del ursprungliga möbler gömda i sina skrymslen och vrår. Till exempel ett möblemang som aldrig riktigt hittade sin plats i riksdagshuset står nu i det nyrenoverade presidentslottet. De möbler som blir kvar ska man återställa till deras ursprungliga skick.

Holma
Bildtext Mika Holma
Bild: Yle

Mika Holma som jobbar med att restaurera riksdagsledamöternas bord i plenisalen gör ett omfattande jobb. Alla borden ska slipas och sedan lackas. Lacket ska dras 100 gånger per bord för att det ska bli ett fint resultat. Holma berättar att man också i plenisalen kan se att det finns mindre och mer snälla ledamöter - precis som i en skolklass.

- Precis som i skolan sitter de ordentliga eleverna längst fram medan raggarna sitter längst bak. De bakersta borden har haft lite mer skråmor och märken, men ingenting värre.