Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Skolstängningarna kan påverka elevernas lärande

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:50.
Västerby skola.
Bildtext Västerby skola är en av de skolor som kan dras in.
Bild: Yle

Eleverna från Västerby skola och Snappertuna skola är bekymrade över planerna på att stänga skolorna. De är oroliga för att förlora sina vänner och för att lärandet ska påverkas.

Några elever från Västerby skola vill inte byta skola för att de tycker att det blir en längre och farligare väg till skolan. Om eleverna byter skola så delas kanske klasserna.

Elevernas åsikt är att det är mysigt med en liten skola. De anser att det är skönt att man inte behöver stå länge i matkön för att få mat eller till exempel få gunga på rasterna. Det är också lugnare på timmen när man inte är så många.

Det skulle kännas jobbigt, eftersom jag är van vid en liten skola.

― Elev från Snappertuna skola

Det senaste förslaget innebär att Västerby skola flyttar till Österby och Snappertuna flyttar till Seminarieskolan. Detta för att eleverna inte ska ha så lång väg till skolan. Föräldrar i Västerby skola har nu kommit med ett eget förslag på hur skolan kunde räddas men det har inte staden behandlat ännu.

Jag är övertygad om att inlärningen påverkas om skolor stängs och klasserna blir större.

― Förälder

Fjärdeklassaren Fanny från Västerby skola säger:

- Jag vill inte byta skola för jag trivs här och vill gärna gå ut årskurs 6 i Västerby skola.

Fanny från fyran i Snappertuna skola vill inte heller byta skola.

- Det skulle inte vara roligt. Jag vill inte mista någon av mina bästa kompisar. Det skulle kännas jobbigt, eftersom jag är van vid en liten skola.

En mamma till en elev i en av de stängningshotade skolorna tycker att det är fel att barnen ska drabbas. Hon tycker att alla borde vara med och påverka beslutet i mån av möjlighet.

- Jag har ju själv gått i en mindre skola när jag var barn och upplevde det som tryggt att växa upp i en mindre skola, från årskurs 1- 6. Så jag föredrar absolut en mindre skola. Jag är övertygad om att inlärningen påverkas om skolor stängs och klasserna blir större.

Jag kommer nog alltid att kalla Snappis min skola.

― Elev från Snappertuna skola

Tre av eleverna i Västerby skola tycker att korsningen vid Nestestationen är farlig för ettorna eller de som just har börjat skolan. De tycker också att läraren nu hinner hjälpa alla under lektionerna och de är rädda för att de i en stor klass kanske inte får hjälp lika ofta.

En av eleverna tycker också att det är roligt med mindre skolor eftersom man känner alla och är vän med de flesta, och om man byter skola så kanske man förlorar sina kompisar.

Bodil från Snappertuna skola säger:

- Det känns nog ganska jobbigt, eftersom man har ju lärt sig känna dem under en väldigt lång tid. Jag kommer nog alltid att kalla Snappis min skola. Och jag vill absolut inte ha "ett nytt" liv i en ny skola.

Amanda Fiskars, Ida Ekholm och Cecilia Orre, Ekenäs högstadieskola
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln