Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Slavkontrakt i finländsk fotboll - 200 euro i månaden utlovades men betalades inte

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 13:40.
Salma Kamara
Bildtext Utländska fotbollsspelare är ofta beroende av sin förening när de kommer till Finland. Salma Kamara hade problem med att få ut lönen från Atlantis FC.
Bild: Yle/Patrik Skön, Privat

Slavlöner och kontrakt som inte följs. Det fick fotbollsspelaren Salma Kamara erfara i Finland, medan han spelade för Helsingforslaget Atlantis FC i division två. Nyligen dömde Helsingfors tingsrätt klubben att betala honom över 13 000 euro i uteblivna löner.

Salma Kamara kom till Finland från Sverige där han sökt om asyl utan framgång. Han är född i Sierra Leone. Salma Kamara hittade Atlantis FC på internet och de kom överens om att han skulle spela för dem. Enligt Salma Kamara lovade klubben att hjälpa honom få uppehållstillstånd. Lönen han erbjöds var 200 euro i månaden.

- Jag kände inte till situationen i Finland. Jag tänkte att 200 euro är en vanlig lön för en fotbollsspelare i division två, säger Salma Kamara.

I sig har han rätt. Det rör sig lite pengar i finländsk fotboll och lönerna är låga i division två. De flesta spelare är amatörer. Kontraktet med Atlantis FC upphörde i slutet av augusti 2015. Hösten 2014 medverkade han regelbundet i division två-matcher. 2015 spelade han bara enstaka matcher.

Nu i Sierra Leone

Salma Kamara svarar på en telefon i Sierra Leone. Han utvisades från Finland i början av april, eftersom Migrationsverket inte ansåg att det fanns skäl att bevilja uppehållstillstånd.

Men innan han blev utvisad kom en dom vid Helsingfors tingsrätt. Den ålade Atlantis FC att betala honom över 13 000 euro i lönefordringar. Hur blev summan så hög om månadslönen var så låg?

Helsingfors tingsrätt dom visar att Atlantis FC har gjort ett nytt kontrakt vid början av 2015. Enligt det kontraktet skulle Salma Kamara få omkring 1 300 euro inklusive kost och logi. Kontraktet har skickats till Migrationsverket. Salma Kamara kände inte till kontraktet. En lön på 200 euro skulle inte godkännas av Migrationsverket.

Atlantis FC beskriver Salma Kamara i ett intyg till Migrationsverket som en mycket begåvad spelare med chanser att kunna spela i FM-ligan.

Fotbollar på gräsmatta
Bild: Yle/Fredrika Sundén

En svår vardag

Någon lägenhet hade han inte tillgång till. Vid ett tillfälle greps han av biljettkontrollanterna i kollektivtrafiken. Han berättar att det visade sig att busskortet han fått av klubben tillhörde en annan person. Även lönen uteblev.

- När jag bad om min lön fick jag en varning av föreningen, säger han.

Domen gavs i början av mars, men har inte laga kraft. Stämningsmännen har så sent som denna vecka kunnat överlåta den till Atlantis FC. I domslutet framgår att klubbens genmäle till rätten saknade uppgifter om vem som har författat det. Därför kunde det inte beaktas i rätten. Trots uppmaningar från rätten kom inga kompletterande uppgifter från Atlantis.

Svenska Yle har tagit kontakt med flera personer i föreningen. Ingen ville kommentera fallet, men Atlantis FC anser domen vara felaktig. Klubben kommer att söka ändring till domen.

Många fall av dåliga löner

Bollförbundet har i år gått in för en minimilön för att komma bort från dåliga kontrakt för utländska spelare. Från och med i år ska personer som kommer från icke EU-länder till Finland för att spela fotboll garanteras en inkomst på över 1 173 euro i de tre högsta serierna. Utan giltigt kontrakt får spelaren inget tillstånd att spela.

- Målet är att skydda spelarna. Under årens lopp har det kommit fram fall där spelare har haft såna villkor att det inte går att leva i Finland med dem, säger jurist Petteri Lindblom som ansvarar för tävlingsverksamheten vid Bollförbundet.

Ilves-HJK var slutsåld. 5050 personer på plats
Bildtext Fullsatta läktare ger goda möjligheter till att betala löner. Men i de lägre serierna är de sällsynta
Bild: Yle/Patrik Skön

Utländska spelare kan vara väldigt beroende av sin förening. Om de varken kan språket eller vet någonting om samhället så blir det föreningen som hjälper spelarna etablera sig i landet. Målet med minimilönen är att få bort de slavliknande kontrakten från fotbollen.

- Nu ska det bli svårare att inkvartera fem spelare i en enrummare och betala dem några hundralappar i månaden, säger Petteri Lindblom.

Oärliga kan komma undan

Det här kommer sannolikt att minska antalet spelare från icke EU-länder i framtiden.

- Åtminstone i andra divisionen är det sannolikt att klubbarna inte klarar av att betala minimilönen. Undantag finns, men de flesta klubbar har inte pengarna.

Inför den här säsongen har alla utländska spelares kontrakt rannsakats av Bollförbundet. Givetvis kan klubbar fortfarande välja att visa ett kontrakt till Bollförbundet och Migrationsverket som de inte tänker efterleva.

- Oärlighet finns i alla människogrupper. Det har livserfarenheten lärt mig, men jag tror att de flesta klubbar är ärliga, säger Petteri Lindblom.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons

Diskussion om artikeln