Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandor i Etseri kan få lokalproducerad bambu

Från 2016
Uppdaterad 13.06.2016 10:55.
Jättepandan Mei Xiang på Smitsonian Zoo i Washington.
Bildtext Jättepandor har en stor aptit och kan äta upp till 90 kilogram bambu.
Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS

En jättepanda äter stora mänger bambu om dagen. Om Etseri djurpark i framtiden får jättepandor gäller det att kunna erbjuda dem bambu av god kvalitet.

- Pandors diet är lite som en björns diet, men mera grönsaksbetonad, säger Jukka Salo, som jobbar vid parken, till Yle Pohjanmaa.

En liten panda äter några hundra gram bambu om dagen. En jättepanda däremot äter 20-45 kilogram bambu om dagen och ända upp till 90 kilogram beroende på bambuns kvalitet.

Jättepandornas stora aptit innebär att djurparken måste hitta en inhemsk och varaktig lösning för att kunna mätta pandorna. Lösningen är lokalt odlad bambu.

Djurparken har tillsammans med ProAgria under de senaste tre åren samarbetat för att hitta en bambuväxt som kan överleva i de finska skogorna.

Första sådden

I dag (torsdag) planterades det första bambugräset i en terräng som påminner om terrägen i bambuns hemland, Kina.

- Bambun ska kunna användas som proviant redan i höst. Bambu är en mångsidig växt som växer snabbt, säger Jari Luokkakallio, vid ProAgria.

Djurparken och ProAgria planterade fyra olika bambutyper, Fargesia nitida, Fargesia murielae, Fargesoa dracocephala och Phyllostachys aureosulcata.

- Tanken är att vi ska ta reda på vilka arter som kan övervintra och vilka jordbruksmetoder som behövs för vi ska kunna odla bambu i en större utsträckning, säger Luokkakallio.

Våren är problematisk

En av de större utmaningarna med bambuodlingen är den finska våren som ofta är torr. Djurparken är på jakt efter en plats i Österbotten som är skyddad från tjäle och där jorden är täkt av ett tunt lager matjord.

Djurparken planerar att göra flera odlingar för att lära sig mera om bambuns egenskaper.

- Tanken är att odlingarna ska ske på flera olika platser och av olika odlare. Alla som har gröna fingrar är välkomna att försöka odla bambu, säger Luokkakallio.

Hanne Leiwo, Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln