Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Donationspengar ger ny katamaran för Tvärminne zoologiska station

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 10:03.
Professor och havsforskare Alf Norkko på bryggan till Tvärminne zoologiska station i närheten av Hangö
Bildtext Alf Norkko säger att zoologiska stationen behöver en ny forskningsbåt.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

En 16 meter lång katamaran ska bli Tvärminne zoologiska stations nya forskningsfartyg. En stor donation gör att stationen inom loppet av ett par år kan pensionera sin 30 år gamla forskningsbåt.

Planeringsarbetet av den nya forskningsfarkosten kan nu inledas vid Helsingfors universitets zoologiska station i Tvärminne på Hangö udd. Alf Norkko som är professor i Östersjöekologi vid stationen säger att en stor donation möjliggör anskaffningen.

- Då bergsrådet Stig Gustavson i fjol fyllde 70 år ville han att eventuella uppvaktningar skulle kanaliseras till en fond för Östersjöforskningen.

Den insamlingen gav hela 800 000 euro och det ger en grund för att Helsingfors universitet ska kunna satsa på att skaffa fartyget, säger Norkko.

Forskningsbåten kommer att kosta 1,7 - 2 miljoner euro.

Forskningsfartyget Saduri vid Tvärminne Zoologiska station
Bildtext Forskningsfartyget Saduria i Tvärminne ska ersättas med ett nytt.
Bild: YLE/Petra Thilman

Den nya båten skulle behövas så fort som möjligt. Zoologiska stationens gamla forskningsbåt har nämligen sett sina bästa dagar.

- Den håller inte måttet längre och orkar till exempel inte lyfta tillräckligt tunga saker. Den går lite för långsamt och den går sönder lite för ofta.

Med en ny båt kan vi utveckla infrastruktur och vår forskning, säger Norkko.

- Vi hade hoppats på att vi skulle kunna få båten under år 2017. Det verkar bli för tajt för det, men vi vill ha den så snabbt som möjligt.

Grundgående och snabb

Stationens nya forskningsfarkost har skissats upp som en 16 meter lång katamaran. Den kommer att vara omkring sex meter bred.

- Den ska ha en stabil och flexibel plattform. Båten ska vara grundgående och snabb. Den ska också vara snabb för att snabbt kunna köra mellan olika provtagningspunkter.

Båten ska också ha ordentliga lyftanordningar så den orkar lyfta tyngre forskningsinstrument.

Katamaranen ska vara flexibel i skärgårdsmiljöer eftersom den är specifikt avsedd för det ändamålet.

- Den får inte heller vara för stor, för då blir den otymplig.