Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Sverige är det enda nordiska landet i ESC-finalen

Från 2016
Uppdaterad 13.05.2016 08:59.
Frans Jeppson-Wall representerar Sverige i Eurovisionen 2016.
Bildtext Frans Jeppson-Wall representerar Sverige i Eurovisionen 2016.
Bild: EBU / Andreas Putting

Inget av de nordiska länderna lyckades ta sig vidare till Eurovisionsfinalen från semifinalerna. Sveriges Frans är rakt i final eftersom Sverige är värdland.

Ifjol var det endast två nordiska länder i final: Sveriges Måns och och Norges Mørland och Debrah Scarlett. Redan det var rekordfå nordiska tävlande.

De nordiska länderna har varit starkt representerade i tävlingen de senaste åren. Man måste gå så långt bak i historien som år 1970 för att hitta ett annat år med så få nordiska länder i final. Inget av de nordiska länderna tävlade då i protest mot att det året innan hade utsetts fyra vinnare.

Tio länder klara för final

Länderna som gick vidare från den andra semifinalen till final är Lettland, Georgien, Bulgarien, Australien, Ukraina, Serbien, Polen, Israel, Litauen och Belgien.

Utanför blev Schweiz, Vitryssland, Irland, Makedonien, Slovenien, Danmark, Norge, Albanien.

Nicky Byrne representerar Irland i Eurovisionen 2016.
Bildtext Nicky Byrne sjöng för Irland.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Förutom de nordiska ländernas dåliga framgångar kan man också påpeka att inte heller tidigare Westlife-sångaren Nicky Byrne lyckades ta Irland ur semifinalen.

Vitrysslands Ivan var Finlands sista chans att få synlighet i finalen. Ivans låt var producerad av finlandssvenska Milos Rosas och hans syster Melanie Rosas sjöng i bakgrundskören.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln