Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En kungsboa kräver lugn och respekt

Från 2016
Uppdaterad 23.01.2018 13:47.
Jessica Wolff och boaormen Squishy
Bildtext Jessica
Bild: Yle/Catariina Salo

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägaren inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för olika husdjur.

Jessica Wolff medger att det första mötet med kungsboan Squishy var skrämmande.

- Hon väste lite och jag satt handen under henne. Då sträckte hon på sig och ringlade sig närmare mig medan hon såg mig rakt i ögonen. När hon var framme slickade hennes lilla tunga mig på näsan och sedan började hon kräla på mitt huvud.

Då var Squishy en liten orm som nöjde sig med att äta råttor. Idag är hon en fullstor boa som har blivit för kräsen för råttor och istället vill ha något större, som kaniner.

Jessica har också hunnit lära känna Squishy och kan avläsa hennes humör utgående från ormens kroppsspråk. Hon vet även att Squishy är en hona och inte en hane, något hon trodde under ormens nio första levnadsår.

Vad är det som krävs? Så här svarar Jessica:

Hur mycket pengar lägger du ut på din orm per månad? Ungefär 140 euro på mat och spån.

Hur mycket tid lägger du ner på din orm per dag? Jag matar henne en gång per månad och städar upp bajset en gång per månad.

Hur länge lämnar du ormen ensam hemma?
Upp till tre veckor.

Vad är den viktigaste egenskapen en ormägare ska ha? Lugn. Man måste också inse att en orm inte är en hund. Den kommer aldrig att vifta glatt på svansen när du kommer hem och du måste respektera det.

Billig i drift

Jessica skaffade Squishy när hon flyttade hemifrån som 18-åring.

- Jag ville ha ett djur men vi hade haft hundar så jag visste hur mycket ansvar det är. Så jag gick till djuraffären, hittade Squishy och blev kär direkt. Sedan började jag googla hur man sköter en orm. Jag frågade också råd av en kompis som säljer ormar och har ungefär hundra stycken.

I själva verket är det inte så komplicerat att ta hand om en orm, berättar Jessica. En gång om månaden måste hon mata ormen med upptinade smådjur som till exempel kanin eller höna, vilket kostar ungefär 50 euro. Här kan du ser hur det går till när Jessica matar Squishy.

Utöver det måste hon städa terrariet med några månaders mellanrum och samtidigt köpa nytt spån för 90 euro. Ormen och terrariet kostade sammanlagt 1000 euro.

Jessica Wolff med sin orm
Bildtext En kungsboa kan bli upp till 3,5 meter lång.
Bild: Jessica Wolff

Orm på rymmen

Jessica berättar att det jobbigaste hon varit med om som ormägare var gången då Squishy rymde. Jessica hade varit bortrest i en vecka så hon vet inte exakt hur länge Squishy var borta, men när hon kom hem hade ormen lyckats ta sig ur terrariet och rymt från lägenheten genom postluckan.

- Mest orolig var jag för att hon skulle ha tagit sig ner i avloppet. Jag vet att människor kan vara väldigt rädda för ormar och jag ville inte skrämma upp någon. Men ett dygn senare hittade vi henne på taket. Stackaren var alldeles kall.

Utöver rymningsincidenten har allt gått väl med Squishy. Jessica har också fått höra att Squishy är en ovanligt lugn orm.

- Om jag ser på film kan hon ligga i min famn och jag känner hur hon slappnar av helt. Mina kompisars treåriga barn har till och med haft henne i famnen.

Diskussion om artikeln